wzory skroc mnoz
Adam: Proszę o wskazówkę, nie wiem jak się zabrać dział wyrażenia algebraiczne i wzory skroconego
mnozenia
wykaz, ze:
(√6 + √5)3 * (√6 − √5)−3=1
3 paź 17:51
PW: A normalnie − tłumaczyć zastosowane symbole zgodnie z definicjami i wzorami na łatwiejsze.
Wskazówka: zapisz w bardziej zrozumiały sposób: co oznacza (...)−3.
3 paź 18:00
Adam: no jasne poszedłem tym tropem i wyszlo cos takiego
| (√6 + √5)3 | | 21√6+23√5 | |
| = |
| |
| (√6−√5)3 | | 21√6−23√5 | |
3 paź 18:20
razor: | (√6+√5)3 | | √6+√5 | |
| = ( |
| )3 |
| (√6−√5)3 | | √6−√5 | |
usuń niewymierność w mianowniku
3 paź 18:24
Adam: | | (√6+√5)2 | |
( |
| )3={(√6+√5)2}3 i niestety chyba nie wyszło to |
| | (√6−√5)(√6+√5) | |
co miało wyjsc
3 paź 18:30
Mila:
| | √6+√5 | |
( |
| )3= usuwam niewymierność w nawiasie |
| | √6−√5 | |
| | √6+√5 | | √6+√5 | |
=( |
| * |
| )3= |
| | √6−√5 | | √6+√5 | |
=(11+2
√30)
3=11
3+3*11
2*2
√30+3*11*4*30+8*30*
√30=
dokończ
=5291+966
√30
3 paź 18:40
Adam: ale trzeba udowodnic ze ten nawias to 1
3 paź 18:41
PW: No dobrze, miałeś wykazać, że (...)3 = 1.
Ponieważ jest to nieprawda, podejrzewam, że źle przepisałeś polecenie.
3 paź 18:42
Mila:
Nie popatrzyłam na treść lecz na ostatni wątek .
Widziałam, że nie usuwasz niewymierności..
3 paź 18:46
Adam: Przepisałem polecenie bezbłędnie.
3 paź 18:49
pigor: ...,
| 1 | |
| = √6+ √5 i tu 1=( √6− √5)( √6− √5)=6−5, to się zgodzę .  |
| √6−√5 | |
3 paź 18:58
Mila:
(√6+√5)3*(√6−√5)3=1
[(√6+√5)*(√6−√5)]3=(6−5)3=13=1
3 paź 18:59
PW: No to popraw w książce na
(...)3 : (...)−3 = 1
3 paź 18:59
Adam: okej, tak jak sie spodziewalem blad w druku, dziekuje za wytrwałość
3 paź 19:01
Mila:
3 paź 19:33