Surjektywność
Amasend: Witam.
Czy ktoś potrafiłby mi wytłumaczyć jak bada się surjektywność funkcji?
Na przykładzie:
h(x) = log|x|
3 paź 17:48
PW: Co to jest surjekcja? Tak teoretycznie powiedz:
f : X → Y
jest nazywana surjekcją, gdy ...
3 paź 17:54
Amasend: No z mojego punktu widzenia to surjekcja zachodzi wtedy gdy przeciwdziedzina funkcji pokrywa
się z jej obrazem.
3 paź 18:04
PW: A podałeś w swoim zadaniu te zbiory? Bez określenia gdzie działa funkcja zadanie nie ma sensu.
3 paź 18:14
Amasend: W zadaniu mam tak napisane:
Zbadaj injektywność i surjektywność funkcji:
h(x)=log|x|
I nic więcej nie mam podanego... więc sam już nie wiem.
Po swjemu robie to tak:
Badam dziedzinę funkcji: x∊R
Przyrównuję log|x| = a
Rozpatruję przypadki |x| = 10
a
Wychodzi, że a ∊ R
Przeciwdziedzina = R = dzidzinie więc funkcja jest surjekcja
3 paź 18:24
WueR:
Ale skad wiesz jaka jest dziedzina? Funkcja nie zostala w pelni okreslona i zadanie jest
niewykonalne.
3 paź 18:25
WueR:
"Jaka jest dziedzina i przeciwdziedzina" − mialo byc.
3 paź 18:26
Amasend: To w takim razie mam dla wykładowcy powiedzieć, że zadanie jest niewykonalne?
Fakt faktem zgadzam się z Tobą, ale jak już takie zadanie dostałem z kilkoma
podpunktami, w których żaden nie został określony więc... jakoś chyba muszę to zrobić? Sam już
nie wiem.
3 paź 18:29
PW: Niektórzy uważają, że bierze się jako dziedzinę maksymalny możliwy zbiór, dla którego wzór ma
sens. Z tym można się zgodzić. Ale jak badać, czy przekształcenie jest "na", gdy nie wiemy "na
co"?. Przeczytaj w Wikipedii hasło "surjekcja" − jest tam pokazany pasujący przykład.
3 paź 18:32
Amasend: Ok, ok, to może ktoś mi podać jakiś schemat wyznaczania przeciwdziedziny, niegraficznie?
Pogubiłem się
3 paź 18:39
PW: Idzie o to, że gdy za przeciwdziedzinę przyjmiesz to co wynika ze wzoru określającego funkcję,
to nie ma czego dowodzić − będzie to przekształcenie "na".
Może zamiast napuszonego "dowodzenia surjektywności" polecenie powinno brzmieć "ustal jaki jest
zbiór wartości funkcji"?
3 paź 18:48
Amasend: Ok, dzięki wielkie rozjaśniłeś mi drogę
3 paź 18:55