Oblicz prawdopodobieństwo
Herroberst: W urnie jest 6 kul: 2 czarne i 4 białe. Losujemy kolejno bez zwracania dwie kule. Oblicz
prawdopodobieństwo tego, że co najwyżej jedna z nich jest białą?
3 paź 17:26
3 paź 17:36
PW:
Określenie "kolejno bez zwracania" może być mylące. Nie nadajemy kulom żadnego porządku (przy
nierozróżnialnych kulach jest to nawet niemożliwe).
Efektem losowania jest dwuelementowy podzbiór zbioru 6−elementowego.
A − zdarzenie "co najwyżej jedna kula jest biała"
A' − zdarzenie przeciwne − "obie kule są białe"
Wszystkie zdarzenia elementarne uznajemy za jednakowo prawdopodobne, zatem na mocy twierdzenia
zwanego klasyczną definicją prawdopodobieństwa
| | 6 | | 9 | | 3 | |
P(A) = 1 − P(A') = 1 − |
| = |
| = |
| . |
| | 15 | | 15 | | 5 | |
3 paź 17:42
PW: Pisząc swoją odpowiedź nie widziałem darasa, który policzył "wprost" − nie korzystając ze
zdarzenia przeciwnego.
Masz tym samym dwa różne rozwiązania.
3 paź 17:45
Herroberst: Podzienkować
3 paź 18:07
daras: dzi
ękuj po polsku
3 paź 18:14
Mila:
Podziękował młodzieżowo, niektórzy nie dziękują, a nawet grymaszą.
3 paź 18:27
daras: to niech się uczy na stare lata będzie jak znalazł
4 paź 12:24