za pomocą kwantyfikatorów, spójników relacji napisz zdania:
Ania: Cześć moglibyście pomóc? Za pomocą kwantyfikatorów, spójników logicznych, oraz relacji
(=,!=,<,>)
zapisz stwierdzenia:
1) punkt (a,b) leży pod wykresem funkcji y=4−x
2)punt (p,k) nie należy do wnętrza pierwszej ćwiartki
3)równanie x
7+3x
3+1=0 ma tylko jedno rozwiązanie rzeczywiste.
4)Liczba 2017 jest rosnąca,
5)funckja f nie jest rosnąca w prezdziale [0,1]
6)Skoro dla pewnego x należącego do R zachodzi równość (x
2 +1)(2
x −3)=0 a równanie x
2+1=0
nie ma rozwiązań rzeczywistych, to 2
x−3=0.
Coś próbuję ale raczej źle będzie. Jakbyście mogli poprawić moje:
1)V(a,b)<y=4−x
2
2)−V(p,q)eR*(y>=0 i x>=0)
4− nie wiem

5)V!xeR*x
7+3x
5+1=0
6tez nie wiem.