zbiory
Maciek : wyznacz zbiór A suma B ,A część wspólna B, oraz A' część wspólna B'
A={xεR |x−1|=1−x} {B=xεR |2x−1|=2x−1}
więc
|x−1|=1−x |2x−1|=2x−1
x−1=1−x v x−1=−1+x 2x−1=2x−1 v 2x−1=−2x+1
x=1 v x=x <−−sprzeczność −1=−1<−− sprzeczność v x=0,5
A=1 i B=0,5
nie wiem tylko jak zapisać te zbiory
pomorze ktoś?
3 paź 16:53
Kacper: Pomorze Gdańskie.
Obecnie są źle rozwiązane równania.
3 paź 17:03
Maciek : co w nich jest nie tak?
3 paź 17:05
Maciek : ludzie na prawdę proszę o pomoc... już 2 dzień się pieprze z tym zadaniem
3 paź 17:11
Janusz : dziękuję za pomoc
3 paź 17:55
WueR:
Trzeba pamietac, ze funkcja f(x) = |x| przyjmuje tylko nieujemne wartosci. Tak wiec w pierwszej
rownosci trzeba dodatkowo przyjac 1 − x ≥0, analogicznie w drugiej.
3 paź 18:19
Maciek: dobrze, ale nie wnosi to nic nowego do rozwiązania
3 paź 22:03