algebra
kyrtap: Mam takie zadanie aby podać przykłady liczb rzeczywistych dla których nie zachodzą równości
i mam przykład:
sin2x = 2sinx
| | π | | √3 | |
L = sin 2 * |
| = sin 2 * 60 (stop) = sin 120 = sin(180 − 60) = sin60 = |
| |
| | 3 | | 2 | |
| | √3 | |
P = 2sinx = 2 sin60 = 2* |
| = √3 |
| | 2 | |
L ≠ P
czy ten przykład jest poprawnie zrobiony? i czy ja mam w każdym przykładzie strzelać sobie
dowolną liczbę aby sprawdzić czy równość nie zachodzi?
3 paź 16:18
PW: Można zrobić to ogólniej. Korzystając z wzoru połówkowego napisać, że badana równość jest
równoważna równości
2sinxcosx = 2sinx,
która jest prawdziwa tylko dla tych x, dla których sinus się zeruje lub dla x, dla których
cosx = 1.
Pozostałe liczby rzeczywiste spełniają warunek zadania.
3 paź 16:39
kyrtap: dzięki PW
3 paź 16:46