indukcja matematyczn
szymek: Korzystając z indukcji matematycznej wykaż, że dla dowolnego naturalnego n równanie
1+11+111+...+11...1=(10 do potęgi(n+1)−9n−10)/81
tych jedynek jest n
jest prawdziwe.
Proszę o pomoc
3 paź 15:54
ICSP: i w czym kolega ma tutaj problem ?
Nie rozumiesz na czym polega indukcja matematyczna, czy może masz problem w przekształceniach?
3 paź 15:57
PW: Zacznijmy:
1° Sprawdzenie dla n=1
jest zdaniem prawdziwym
3 paź 16:04
szymek: mam problem co zrobić z tym jedynkami przy udowadnianiu dla n+1
3 paź 16:05
ICSP: Czyli już dowodzisz, napisz moment w którym się zatrzymałeś.
3 paź 16:06
szymek: właściwie to na udowadnianiu dla n+1
3 paź 16:13
szymek: zapisałem że (10 do potęgi(n+1)−9n−10)/81+ 111...1=10do potęgi n+2−9(n+1)−81
no i tych jedynek ma być tam n+1
3 paź 16:15
ICSP: 1111...11 (mamy tutaj n+1 jedynek ) =
= 1 + 10 + 100 + ... + 100...00 =
1 + 10 + 10
2 + ... + 10
n =
jest to ciąg geometryczny(pierwszy wyraz 1, iloraz 10}, liczba wyrazów równa (n+1))
| | 1 − 10n+1 | | 1 − 10n+1 | | 10n+1 − 1 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 1−10 | | −9 | | 9 | |
3 paź 16:21
szymek: Dzięki wielkie
3 paź 16:22
PW: Nie pisz równości, w trakcie dowodu przekształcamy
jedną stronę i co najwyżej zerkamy na
prawą stronę zapisanej wyżej tezy, żeby mieć "drogowskaz" do czego dążymy.
Mamy więc (po skorzystaniu z założenia indukcyjnego), że lewa strona jest równa
| | 10n+1 − 9n − 10 | |
|
| + 111...111 |
| | 81 | |
(w zapisie ostatniej liczby jest (n+1) jedynek.
Przekształcamy teraz ten ostatni składnik mając przed oczami to do czego dążymy.
3 paź 16:25
PW: Nie zdążyłem, moje uwagi dotyczą zapisu z 16:15.
3 paź 16:26