rozwiaz równsnis i nierownosci kwadratowe i wielomianowe:
Magda: Prosze o pomoc bo nie wiem jak mam sie do tego zabrac:(
a) −x3+4x2+4x+5>0
b)3x3−14x2+10x−8<0
3 paź 13:31
Tadeusz:
szukaj pierwiastków całkowitych −
3 paź 13:54
Tadeusz:
a)
W(5)=−125+100+20+5=0
−x
2−x−1
(−x
3+4x
2+4x+5):(x−5)=
−x2−x−1 − a to daje Δ<0
x
3−5x
2
−x
2+4x
x
2−5x
−x+5
x−5
Jet zatem tylko jeden pierwiastek−
3 paź 14:01
Magda: a to mozna Schemat Hornera liczyc.
−1 4 4 5
5 −1−1−1 0
A jak drugi przykład?
3 paź 14:21
Tadeusz:
... a tak samo. Szukaj wśród dzielników wyrazu wolego
3 paź 14:34
Tadeusz:
... sprawdź x=4 −
3 paź 14:36
Magda: mamy to


!
3 −14 10 −8
4 3 −2 2 0
czyli (x−4)(3x
2−2x+2)=0 i delte liczyc z tego ?
3 paź 15:00
Magda: bedzie ujemna to zostawic tak?
3 paź 15:01
===: skoro ujemna to masz tylko jeden pierwiastek
3 paź 15:22
5-latek: Magda tak musisz zostawic . Ale Ty to wyrazenia masz miec <0 a czy 3x2−2x+2 bedzie <0 ?
Masz tutaj a>0 i Δ<0
3 paź 15:24
Magda: czyli zapis ma tak wyglądać (x−4)(3x2−2x+2)<0?
3 paź 15:30
===:
... pewnie ja Ją wprowadziłem w błąd pisząc o pierwiastkach a nie wspominając o wykresach i
przedziale −
3 paź 15:31
5-latek: Tak ma wygladac bo masz wyjsciowa nierownosc <0 i teraz napisz kiedy ta nierownosc jest <0
3 paź 15:39
5-latek: === 
Magda jest sprytna dziewczyna to sie polapie
3 paź 15:40
Magda: gdy x rowna sie −4?
3 paź 16:07
5-latek: Nie moze byc =−4 gdyz ma sz nierownosc wyjsciowa a nie rownanie
x−4<0 to x< ile ?
3 paź 16:11
Mila:
(*) (x−4)(3x2−2x+2)<0
Δ=4−4*3*2<0 ⇔trójmian (3x2−2x+2 przyjmuje tylko wartości dodatnie, parabola jest skierowana
ramionami do góry)
W takim razie nierówność (*) jest równoważna nierówności
x−4<0⇔
x<4
===
3 paź 16:16
Mila: 1)
−x3+4x2+4x+5>0
w(1)=−1+4+4+5≠0
w(−1)=1+4−4+5≠0
w(5)=−125+4*25+4*5+5=0
Schemat Hornera
−1 4 4 5 x=5
−1 −1 −1 0
−x3+4x2+4x+5=(x−5)*(−x2−x−1)>0
Δ=1−4*(−1)*(−1)=1−4<0 trójmian (−x2−x−1) przyjmuje tylko wartości ujemne, a=−1<0
nierówność
(x−5)*(−x2−x−1)>0 jest spełniona dla
x−5<0⇔
x<5
===
3 paź 16:22
Magda: bardzo dziękuje wszystkim za pomoc bez was bym leżała i kwiczała
3 paź 16:41
daras: nie lubię schematów
3 paź 17:14