matematykaszkolna.pl
Podstawy Programowania 52: Trivial , asdf i inni Witam. Znacie jakieś dobre książki albo materiały w internecie dotyczące podstaw programowania w C albo jakieś poradniki. Ja jestem ogólnie zielony w tych sprawach i kompletnie nic nie umiem, na laboratorium siedziałem i pisałem tylko to co wykładowca mówił i się cykam tego, bo jeśli sam nic nie zacznę ogarniać to mogę się pożegnać z zaliczeniem tego kursu. I jeszcze odnośnie EMacs może ktoś objaśnić o co w tym chodzi? Jeśli można to proszę o udzielenie jakiejkolwiek odpowiedzi wnoszącej coś do tematu.
3 paź 11:58
Nicki: Ksiązka −Od zera do gier kodera C++
3 paź 12:16
asdf: Cześć! Zaczne od konca. Nie korzystalem z EMacs, ale jak wygoglowalem to na pierwsze co to wydaje mi się, ze jest to jakis program do kodzenia, z przydatnymi bajerami (choc nie koniecznymi). Do nauki podstaw programowania w C polecam Ci symfonie C++ Pana Grębosza. (Nie martw sie, C++ to taki rozwinięty C, nie ma prawie zadnej (zaznaczylem prawie, bo mogłby ktos sie przyczepic − i slusznie, jednak poczatkujacemu to w ogóle nie będzie przeszkadzac). Jesli chcesz − moge Cie wprowadzic do tego jezyka, musielibysmy sie umowic (dzisiaj wieczorkiem na przyklad, 1 − 1.5h). Jest tez fajna ksiazka: http://helion.pl/ksiazki/jezyk-c-szkola-programowania-wydanie-v-stephen-prata,jcszpr.htm jednak mimo wszystko symfonia Grębosza o wiele lepiej wprowadza. Jest to tylko moje zdanie, choc wydaje mi sie, ze moze byc one czegos warte − przerobilem obie ksiazki.
3 paź 12:38
52: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Ogólnie to dzisiaj wracam do domu i będę koło 21:00 także nie wiem, miałbyś czas koło 22:00 ?
3 paź 12:47
asdf: tak, do tego czasu zainstaluj Geany. http://www.geany.org/Download/Releases "Full Installer including GTK 2.16."
3 paź 12:52
52: Ok emotka
3 paź 12:55
asdf: ok, do tego czasu postaraj sie zainstalowac Geany, wygogluj ze strony producenta. http://www.geany.org/Download/Releases "Full Installer including GTK 2.16" (zapisuje sobie tutaj od razu linka, na razie nie musisz go ogladac) https://www.youtube.com/watch?v=z6SKatxfCOg
3 paź 13:00
asdf: eh...nie odswiezylem strony, a nie chcacy na dwoch kartach mialem zapisane, sorry − zapomnialem, ze juz wczesniej to wyslalem
3 paź 13:01
52: Nie ma problemu jak dla mnie i ogólnie to już wieczorkiem będę.
3 paź 13:05
52: zamiast już miało być dopiero
3 paź 13:05
Jakub: emacs to rozbudowany edytor tekstu. W światku programistów linuksa i nie tylko bardzo popularny. Jego popularność wzięła się stąd, że łatwo można pisać do niego rozszerzenia. Powstało mnóstwo makr do niego, które ułatwiają programowanie w prawie wszystkich językach programowania jakie zna ludzkość. Na kursie C, możesz używać go do tworzenia kodu w tym języku programowania. Dzięki temu będziesz miał składnie pokolorowaną, co ułatwia programowanie. Ułatwienie polega na tym, że słowa kluczowe są innego koloru niż zwyczajny tekst. Tak więc jak zrobisz literówkę, to od razu to zauważysz, bo słowo nie będzie takiego koloru jak zwykle. Dzięki temu łatwo znajdziesz błędy już na etapie pisania kodu, a nie kompilacji. Kilka skrótów klawiaturowych na początek: Pisząc np. C−a mam na myśli, że trzymając klawisz Ctrl wciskam ,,a''. Pisząc np. M−b mam na myśli, że trzymając klawisz lewy Alt wciskam ,,b''. Pisząc np. C−x C−f mam na myśli, że trzymając klawisz Ctrl wciskam najpierw ,,x'' a później ,,f'' nie puszczając Ctrl. C−a − kursor na początek linii C−e − kursor na koniec linii C−b − przesuń kursor o znak do tyłu C−f − przesuń kursor o znak do przodu M−b − przesuń kursor o słowo do tyłu M−b − przesuń kursor o słowo do przodu C−x C−f − otwórz nowy plik Więcej klawiszologi tutaj: http://www.gnu.org/software/emacs/refcards/pdf/pl-refcard.pdf Emacs jest darmowy, więc można go legalnie ściągnąć z wielu miejsc w sieci. Wpisz np. w google ,,emacs windows download''.
3 paź 16:28
asdf: juz jestem, zerkam co 15 minut.
3 paź 21:28
Trivial: Hej asdf. Tylko się witam. emotka
3 paź 21:31
asdf: Cześć !
3 paź 21:40
asdf: Co tam? U mnie na uczelni zapowiada sie bardzo ciekawy semestr (chyba najciekawszy jak do tej pory). Jedna z rzeczy jakie bede miec to algorytmy juz bardziej zaawansowane (sztuczna inteligencja). Dla przykladu − odnalezienie sciezki w labiryncie z punktu A do punktu B. O ile pamietam to miales takie cos w swojej grze, ktora napisales w Javie (kupywalo sie ekwipunek, jak sie strzelilo i ruszylo to sie ginelo , potwory podchodzily itd emotka ). Pamietasz? Jesli tak to jakiego algorytmu uzywales? oraz czy pisales go implementowales go od zera, czy moze z biblioteki (strzelam − to drugie ). Jezeli to drugie − podasz nazwe algorytmu?
3 paź 21:43
asdf: oraz czy pisales/implementowales go od zera *
3 paź 21:43
Trivial: Tę część gry implementował kolega z zespołu. emotka
3 paź 21:45
asdf: Eh...to fajnie, ze robicie cos zespolowo Ja intensywnie od kilku miesiecy siedze i kodze... (np. w wakacje ciagle − w C#, od niedawna − z wzorcami projektowymi, testami jednostkowymi). Wydaje mi sie, ze jest postep w porownaniu z tym co bylo 2 lata temu. Wracajac do tego co chce napisac: mam projekt zespolowy, ale chcialem napisac go samemu, a jak juz z kims, to zeby chociaz troche ogarnial i wiedzial co to sa (i do czego sluza) interfejsy..niestesty, skonczylo sie na: "to ja zrobie dokumentacje i nie bede sie wpierdzielac w twoj kod". I tak oto wyglada moj projekt zespolowy
3 paź 21:51
52: Jestem, jestem, ale mam mały problem. Zaraz będę. Witam wszystkich emotka
3 paź 22:00
52: Ok. Jestem.
3 paź 22:02
Trivial: asdf, to fajnie... emotka Trzeba sobie dobrać osobę, która coś tam ogarnia. Ja tę grę pisałem w zespole 3−osobowym. Jedna pisała dokumentację, której było naprawdę sporo, więc wcale nie miała tak bardzo luźniej.
3 paź 22:03
52: Ogólnie to też dzięki Jakub
3 paź 22:04
asdf: u mnie dokumentacji sie czepiaja (czy slusznie − nie wiem). Na poprzednim semestrze ja pisalem kod, kumpel dokumentacje, osobiscie tego nie znosze!emotka @52 program zainstalowany?
3 paź 22:09
52: Tak emotka
3 paź 22:10
asdf: jak chcesz udostepniac mi swoj pulpit? przez hengout moze byc?
3 paź 22:11
52: Szczerze to byle jak, byle bym to umiał udostępnić.
3 paź 22:12
asdf: wejdz moze tutaj: http://collabedit.com/p3jhk
3 paź 22:13
jakubs: join.me też fajna opcja emotka
3 paź 22:27
asdf: 52, żyjesz po wczorajszej dawce?
4 paź 19:42
bezendu: asdf wejdź na gadu ?
4 paź 19:52
52: asdf żyję, ale ledwo co Poza tym to witam i dobranoc emotka
4 paź 22:14
asdf: nie przejmuj sie tylko otworz ksiazke i zacznij po prostu czytac + robic −najwazniejsze...na poczatku studiow umialem tyle samo co Ty teraz, a teraz − wydaje mi sie, ze 'cos tam' potrafie
5 paź 18:36
undefined: Przeczytałem dobre dla kogoś kto nigdy nie miał styczności z C. Mógłbym następnym razem do was dołączyć? Też mógłbym się czegoś od was nauczyć, albo zawsze coś pomóc 52. emotka
5 paź 19:07
asdf: undefined − ja mam czas o 20:30, jesli chcesz to pisz.
5 paź 19:45
undefined: Ok, dziękuję. Tylko dopiero teraz to przeczytałem. Dzisiaj wróciłem o 6 rano z wycieczki i jestem trochę zmęczony. Spróbuję jutro poszukać tematy do pisania, odezwij się emotka W ogóle złożyłem wstępną deklaracje z informatyką rozszerzoną emotka
5 paź 21:07
asdf: W tygodniu jestem nie dostepny (wiekszosc czasu na uczelni + obowiazki). Weekendy jedynie. Mozesz oczywiscie przygotowac tematy / problemy, a ja "na szybkiego" dac Ci jakies wskazowki.
5 paź 22:54
Kejt: Ritchie, ANSI C też całkiem niezłe.. ale wg mnie najlepsza Symfonia Grębosza, dla początkującego (: "Od zera do gier kodera" też całkiem przyjemna, ale znacznie mniej "oficjalna", dokładna w porównaniu do Symfonii. a i moje osobista rada.. jak chcesz się uczyć C, to najpierw naucz się pisać programy w C, nie przeskakuj do innego języka. U nas na uczelni wpadli na wspaniały pomysł uczenia czystego C z elementami C++ (wejście/wyjście) rezultat tego taki, że większość nie umie ani jednego ani drugiego teraz Jakby co też mogę co nieco potłumaczyć.. jakby Trivial miał za dużo na głowie emotka
5 paź 23:32
52: Z góry dziękuję. Jak będę miał jakiś problem to będę pisał emotka
6 paź 06:10
52: Znajdzie ktoś (chętny do pomocy) czas, aby pomóc z programowania w środę koło 21:00 ?
7 paź 12:12
asdf: Najlepiej to napisz w czym problem, mozesz dostac wtedy wskazowki "co doczytac?", a wtedy bedzie znacznie latwiej tlumaczyc.
7 paź 16:54
undefined: @52 Jutro o 20 wpadnę.
7 paź 20:33
52: undefined Sory, ale jednak dzisiaj nie dam rady, muszę porobić zadanka z analizy, bo się okazuję że niewiele umiememotka
8 paź 12:48
undefined: Dobra emotka W sumie ja tez muszę zrobić parę rzeczy.
8 paź 19:03
52: asdf albo Trivial pomożecie znowu ?
25 paź 20:18