Ile elementów mają poniższe zbiory?
AAAAA: Ile elementów mają poniższe zbiory?
a) Σ*, gdzie Σ = {a, b, c} − jak mam rozumieć to tutaj elementów jest nieskończoność? Bo mogą
tutaj być takie elementy jak: a, b, c, aaaaaa, bacaa itd.
b) {ω ∈ Σ *: dlugość(ω) <= 4}, gdzie Σ = {a, b, c} − i tutaj wyszło, że jest 121 elementów, bo:
1 − λ
9 − to są te słowa 2 − elementowe
27 − słowa 3 − elementowe
81 − słowa − 4 elementowe
I razem jest 121. Dobrze jest to, nie? Nie mam jak sprawdzić, bo odpowiedzi nie ma.
3 paź 10:58
asdf: co to jest λ? mi sie wydaje, ze to bedzie:
3 − 1 el
9 − 2 el
27 − 3 el
81 − 4 el
wzor:
∑3n=1 3n
3 paź 13:19
asdf: i nie jestem pewien czy jeszcze dla n = 0, bo zbior pusty to tez jest element. {∅}
3 paź 13:20
AAAAA: No, no, dobrze. λ to właśnie ten zbiór pusty. Ok, dzięki. Po prostu zapomniałem o tych 1 −
elementowych słowach.
3 paź 14:02