Graniastosłup prawidłowy n-kątny ma o 55 więcej przekątnych niż krawędzi - znajd
wacuś: Graniastosłup prawidłowy n−kątny ma o 55 więcej przekątnych niż krawędzi − znajdź n.
3 paź 10:02
ines: Graniastosłup ma n*(n−3) przekątnych. ( Z każdego wierzchołka wychodzą przakątne do wszystkich
wierzchołków przy drugiej podstawie z wyjątkiem tego bezpośrednio pod danym wierzchołkiem i
dwóch sąsiednich, bo wtedy zawierałyby się w ścianach). Krawędzi jest 3n. Zapisujesz równanie:
n(n−3)+55=3n i rozwiązujesz.
3 paź 15:04
5-latek: Gdzies widziale wzory na ilosc krawedzi scien przekatnych w ostroslupie i graniastoslupie
Nawet tu na forum kiedys ktos podawal
3 paź 15:07
wacuś: Dzieki za pomoc
3 paź 15:19
pigor: ... ,
2dn= 2*
12n(n−3)=
n(n−3) − liczba przekątnych graniastosłupa, czyli
podwojona liczba przekątnych jego podstawy (dlaczego

proste)...
3 paź 15:52
5-latek:

Czesc
pigor 
Chciales proste masz dwie
3 paź 15:54
pigor: ... cześć ; cieszę się, ale dlaczego równoległe

przecież do ...

tanga trzeba dwojga (tu dwie) oj, tylko ...

bez brudnych myśli) ; pozdrawiam . ...
3 paź 17:31
4 paź 15:10
Lidka:

Wacuś to co podałeś w linku dotyczy liczby przekątnych wielokąta.
W zadaniu chodzi o takie przekątne, jak AD
1,AC
1.
n=5
Z jednego wierzchołka mozna poprowadzić (5−3)=2 przekątne
Wszystkich będzie
5*2=10
Do Twojego zadania należy ułożyć równanie :
n*(n−3)=3n+55
4 paź 15:47
wacuś: Lidka: tak, masz pełną rację, użyłem zbyt dużego skrótu myślowego, chodziło mi o uzasadnienie
wyjściowe. Naturalnie w zadaniu należy użyć wzoru dotyczącego graniastosłupa, a nie wielokąta
jak w linku
4 paź 18:15
Lidka:
4 paź 18:34