Pojecie kata
5-latek: Jeszcze mam dwa zadanka
Pewnie sa proste tylko teraz nie lapie
Znajdz kat x wiedzac ze sinx=−0,5155 i 630<x<720
cosx −0,9667 i 450<x<540
tgx=3,412 i 360<x<450
ctgx=2,717 i 540<x<630
Zadanie nr 2
Znajdz x 360<x<720 wiedzac ze
a) tgx=1,3848 i sinx>0
b) sinx=0,6157 i cosx<0
c) tgx= 0,0524 i sinx<0
d) cosx= 0,4384 i sinx<0
Proszse o pokazanie chociaz na jednyn przykladzie z kazdego zadania reszte zalapie
3 paź 01:44
5-latek: Sam zostalem na forum . czas spac Dobranoc .
3 paź 03:11
5-latek: Bo np zadanie nr 1 sinx=−0,5155 to x≈ −31 stopni
3 paź 08:51
5-latek: za wczesnie zacisnalem wyslij
A co z tymi kątami −pewnie wzory redukcyjne (ale jak ?
3 paź 08:53
Krystek: Tutaj tablice
i wartość ujemna obejmuje kąty 180+α lub 360−α i dodać k*360
3 paź 09:00
Krystek: sinx=−sin31
sinx=sin(180+31)
3 paź 09:02
5-latek: Dzien dobry
Krysiu 
pozdrawiam i

Chyba jednak przytepiony umysl
Proszse pokaz mi jesli mozesz to na tym sinusie .
3 paź 09:05
J:
....cześć
5−latek .
| | 1 | |
uważaj: niech sinx = |
| i cos x < 0 .... oznacza ,ze wybierasz tylko te kąty , |
| | 2 | |
| | 1 | |
dla których sinx = |
| ,ale jednocześnie cosinus jest ujemny, z drugiej strony wiemy,ze |
| | 2 | |
| | 1 | |
cos jest ujemny tylko w II−giej i III − ciej ćwiartce ... a zatem rozpatrujesz sin x = |
| |
| | 2 | |
tylko w zakresie <90,270> ( II i III ) .... oczywiście potem dodajesz okres zasadniczy, czyli
2kπ
3 paź 09:08
5-latek: czyli ten sinus bedzie sin(180+x) +2*360=−sinx+2*360 ? Tak
3 paź 09:09
Krystek: x=211 lubx=360−31 i tutaj mam x=329 i jak dodam 360 mam 689 spełniający podany warunek
3 paź 09:10
Krystek: Pozdrawiam Was Chłopaki
3 paź 09:11
Krystek: Idę do ogrodu, słoneczko pięknie świeci @J pomoże.
3 paź 09:12
J: ..... pytasz o mój przykład ? ...
| | π | | π | | 5π | |
sinx = {1}{2} ⇔ x = |
| lub x = (π − |
| ) = |
| [ bo sin(180 − x) = sinx ] |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
teraz sprawdzamy jaki jest cosinus dla tych kątów:
| | π | |
.... dla x = |
| ( I −ćwiartak) cos > 0 |
| | 6 | |
| | 5π | |
.... dla x = |
| ( II −ćwiartak) cos < 0 .... |
| | 6 | |
| | 1 | | 5π | |
zatem jeśli sinx = |
| i cosx < 0 to: x = |
| + 2kπ |
| | 2 | | 6 | |
3 paź 09:20
5-latek: czesc
J 
Dziekuje CI za odpowiedz . Chyba jeszce troche nie lapie.
Musze to troche jeszce przetrawic
Wezmy np teraz cos=−0,9667 to z tablic odzytalem ze to jest w przylizeniu (−5 stopni )
Katy ujemne dla cosinusa sa w 2 i 3 cwiartce
czyli (90+x) lub (180+x) ale cos(90+x)=−sinx wiec to nie bedzie ten kat
natomias cos(180+x)=−cosx wiec bedzie to 3 cwiartka
Nie rozumiem tego co z tym ze to jest dla 450<x<540 + ile zapisac ?
Teraz muszse jechac po gaz . jak wroce to sie odezwe
3 paź 09:31
5-latek: J za szybko wstalem i dokladnie nie doczytalem
Chodzi wlasnie o takie coś jak napisala Krystek w poscie 09:10
3 paź 11:34
J:
sinx = − 0,5155 ... korzystamy z faktu,że sin(−x) = −sin(x) [ bo sinus jest f. nieparzystą ]
zatem: sinx = − 0,5155 ⇔ −sinx = 0,5155 ⇔ − sinx = sin31o ⇔ sinx = sin(−31o) , czyli: x =
−31o
..teraz sin(180 − x) = sinx , czyli: sin[180 − (−31)] = sin(−31) ⇔ sin211 = sin(−31) =
−0,5155
i teraz musisz tak dodawać wielokrotność okresu ( 360 ) , aby "wejść " do podanego
przedziału:(630,720)
−31 + 2*360 = 689 − jesteś w przedziale ..
211 + 360 = 571 − nie wchodzisz do przedziału
211 + 2*360 = 931 − jesteś poza przedziałem ... a więc tylko kąt : 689o spełnisa wrunki..
3 paź 12:10
5-latek: Wiec to bedzie z tym cosinusem tak
x=90+5 =95 +360 =455 spelnia warunki lub 180+5=185+360= 545 nie spelnia warunkow
A wydawalo mi sie ze bedzie odwrotnie
Teraz wezmy tgx= 3,412 to x=74stopnie
Tg jest dodatni w 1 i 3 cwiartce wiec bedzie albo x=74+360=434 spelnia warunki zadania
lub 180+74=254+360=widac ze nie spelnia warunkow zadania
Teraz ctgx=2,717 to x=20 stopni
ctg doatani w1 i 3 cwiartce wiec x=20 +360=380 nie spelna warunkow lub
x=180+20=200+360=560 ten spelnia
3 paź 12:13
5-latek: Dobrze
J
Pisalem to jak nie bylo Twojego wpisu .
Ja musze jednak wypoczac i sie za to wezme . dziekuje CI za cierpliwosc w stosunku do mnie
3 paź 12:19
J:
..nie do końca ... cos5o = 0,9667
..teraz: cosx = − 0,9667 ⇔ − cosx = 0,9667 ⇔ −cosx = cos5o ,
ale: − cosx = cos (180 − x) = cos5o , czyli : 180 − x = 5 ⇔ x = 180 − 5 ⇔ x = 175
− cosx = cos (180 + x) = cos5o , czyli : 180 + x = 5 ⇔ x = − 175
idziemy do przedziału: 175 + 360 = 535 ..w przedziale
− 175 + 360 = 545 ... odpada
3 paź 13:20
5-latek: OK.
3 paź 13:55
J:
... zwróć uwagę,że kąt − 175o , to to samo co kąt 185o ( taki,jak Ty znalazłeś)
3 paź 14:23
J:
.... i w ostatniej linijce (post 13:20) ... ma być oczywiście: − 175 +2*360 = 545
3 paź 14:30
5-latek: A z tym drugim zadaniem ?Nalezy ono do latwych ale mam z nim normalnie klopot
Znajdz x jezeli 360<x<720
tgx=1,4838 i sinx>0
tgx=1,4838 to x w przyblizeniu 56 stopni i sinus dodatni wiec ten kąt bedzie lezal w 1
cwiartce
I czy teraz tak samo jak w zadaniu pierwszym sprawdzamy
56+1*360= 416 (miesci sie w przedziale
56+2*360= 776 (nie miesci sie w przedziale czyli to bedzie kąt x=416 stopni
b) sinx= 0,6157 i cos<0 to x=38 stopni i cosinus ujemny to ten kąt bedzie lezal w drugiej
cwiartce
Teraz nie wiem czy mam dac x=(90+38)= 128 stopni i wtedy 128+1*360= 488 ( miesci sie w
przedziale ) natomiast 128+2*360= (widac nie miesci sie w przedziale
czy mam dac x=(180−38)=142 i wtedy 142+1*360= 502 ( spelnia warunki zadania
Przechodzac do przykladu c i d bede mial ten sam problem co w przykladzie b)
gdyz w przykladzie c) nie wiem czy policzyc ze wzoru (180+x) czy 270−x) gdyz ten kąt
nalezy do 3 cwiartki
To samo w przykladzie d) czy liczyc (270+x) czy (360−x) gdzyz kąt ten bedzie lezal w 4
cwiartce .
Prosze mi to w miare mozliwowsci dobrze wytlumaczyc .
3 paź 14:57
5-latek: J Znowu dlugo pisalem
3 paź 14:58
Mila:
Czy o to chodzi?
1)cosx= −0,9667 i 450<x<540
2)d) cosx= 0,4384 i sinx<0
3 paź 15:29
5-latek: Jeszcze raz witam

Milu chodzi o jedno i drugie
W tym drugim to chodzi o to ze nie wiem ktory zastosowac wzor czy 270+x czy 360−x ?
bo x=64 stopnie i jak bede obliczal kąt to np 270+64=334 ale jak oblicze z tego
wzoru 360−64= 296 stopni a to sa innne kąty a leza w 4 cwiatrce .
Taki sam problem mam w przykladach b i c
3 paź 15:36
Mila:
1) odczytuję kąt dla
cosx=0,9667
x≈15o lub x=−15o
cos(15+180)=−0,9667 lub cos (−15+180)=−0,9667⇔
cos (195 )=−0,9667 lub cos(165)=−0,9667
cos (195+360)=cos(555) kąt poza przedziałem
cos (165+360)=cos(525)
525∊(450,540)
x=525o
====
2) teraz rozwiąż samodzielnie.
3 paź 15:55
5-latek: Dziekuje za juz

Przeanalizuje to sobie teraz pierwsze a pozniej wroce do drugiego zadania i napisze co wyszlo
3 paź 16:03
Mila:
cosx= 0,4384 i sinx<0
cosx=0,4384
x≈64o lub x=−640
sin(64o)>0 nie odpowiada, sin(−64)=−sin(64)<0
sin(−64)=sin(−64+360)=sin(296)
x=2960
3 paź 16:32
5-latek: Dobrze Milu
Zrobie sobie to zadanie w zeszycie . Teraz mam wzory redukcyjne (Wyprowadzenie )
3 paź 17:16
Iza kwiatkowska: dzielimy sin przez −64?

to bedzie zdecydowanie trudne poniewaz nie kapuje tego 4−tego
zadanka
pomoze ktos?
3 paź 17:23
Iza kwiatkowska: zadanie nr 2 (a)
3 paź 17:24
Mila:
Gdzie widzisz dzielenie?
3 paź 17:48
pigor: ..., znajdz x 360<x<720 wiedzac ze a) tgx=1,3848 i sinx>0 b) sinx=0,6157 i cosx<0 c) tgx=
0,0524 i
sinx<0 d) cosx= 0,4384 i sinx<0.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
a) tg
x=1,3848 i sinx>0 ⇒ II ćwiartka , czyli 450
o<
x < 540
o . ...i tyle
3 paź 17:53