Budowa kątow
5-latek: Polecenie jest takie : Zbuduj kąt α 90<α<180 majac dane sinα=0,7, cos α=−0,3 i tgα=−5
Z ostrymi kątami nie ma problemu
A czy tutaj nalezy zbudowac ten kąt w ukladzie wspolrzednych ? Jesli tak to proszse o pokazie
jak zbudowac przynajmniej jeden z kątow
Potem bede mial zbudowac kąty w innych cwiartkach ale to bede sie wzorowal na tych przykladach
3 paź 00:54
5-latek:

O to chodzi np z tg=−5 ?
3 paź 01:05
5-latek:

A np cosα=−0,3to x=−3 i r=10 to y= 10
2−(−3)
2= 100−9=91 to
√91 ≈9,54wiec
3 paź 01:14
Bogdan:
3 paź 01:17
5-latek: Dziekuje

czyli dobrze kombinowalem ze w ukladzie wsporzednnych
tylko ze ten sinus bede musial przeniesc na druga cwiartke (to nie problem
3 paź 01:24