Pomocy!
M: Ciąg (an) jest ciągiem arytmetycznym, a ciąg (bn) – rosnącym ciągiem geometrycznym.
Czwarte i ósme wyrazy tych ciągów są równe. Wiedząc, że b1 = 3 i suma trzech pierwszych
wyrazów ciągu geometrycznego jest równa 21, oblicz dziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego.
3 paź 00:31
ICSP: S3 = b1 + b2 + b3 = b1 + b1q + b1q2 = b1(1 + q + q2)
21 = 3(1 + q + q2)
q2 + q −6 = 0
q1 = −3 v q2 = 2
ale q1 odpada bo ciąg geometryczny jest rosnący.
Masz zatem dane :
b1 = 3 oraz q = 2
Policz b4 = a4 , potem b8 = a8 , następnie r i na koniec a10
3 paź 00:35
M: b4=24
b8=384
r=8

?
3 paź 00:46
ICSP: r = 90
a10 = a8 + 2r = 384 + 180 = 564
3 paź 00:48