ciągi
Mitch: Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt prostokątny, jeśli wiemy, że długości
boków tego trójkąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3.
3 paź 00:01
5-latek: Jesli sie nie myle to tak
(a1)2+(a1+r)2= (a1+2r)2 ztego wylicz a1
Majac jeden bok wyliczysz pozostale boki
Jak bedzie znal dlugosc bokow to policzysz pole tego prostokata
Nastepnie ze wzoru P=p*r wyliczysz promienr okregu wpisanego a p to polowa obwodu tego
prostokata
3 paź 00:15
Bogdan:

a − 3 > 0
(a − 3)
2 + a
2 = (a + 3)
2 ⇒ a = 12
| | (a − 3) + a − (a + 3) | |
r = |
| = ... |
| | 2 | |
3 paź 00:16
Eta:

a>3
(a+3)
2=a
2+(a−3)
2 ⇒ ...... a=12
Boki trójkąta mają długości : 9, 12, 15
3 paź 00:22
3 paź 00:23
Eta:
Echh ........ ( za długo robiłam herbatkę
3 paź 00:23
5-latek: Witaj
Eta 
A ja teraz nie zrobilem kislu bo gaz sie skonczyl
3 paź 00:24
Bogdan:
Witam
3 paź 00:31