równania wielomianowe
prosze o pomoc:(: równania wielomianowe:
a)2x3+x2−8x−4=0
b)3x4−5x3−6x2+10x=0
11 lis 16:18
Basia: Pomagam
11 lis 16:21
Basia:
ad.a
2x3+x2−8x−4=0
x2(2x+1)−4(2x+1)=0
(2x+1)(x2−4)+0
(2x+1)(x−2)(x+2)=0
dokończ
ad.b
3x4 − 5x3 − 6x2 + 10x =0
−−− === −−− ===
3x2(x2−2)−5x(x2−2)=0
(x2−2)(3x2−5x)=0
(x−√2)(x+√2)*x*(3x−5)=0
dokończ
11 lis 16:26
prosze o pomoc:(: nie mam pojęcia jak to dokonczyc:(
jak to teraz do delty podstawic czy co

?
11 lis 16:29
łatwe a zarazem trudne;/: 
11 lis 16:47
Godzio: musisz to obliczyc:
x−
√2)=0 x+
√2=0 x=0 3x−5=0
zeby rownanie wyszlo 0 to jeden z jego wyrazów musi być równe 0 co nie

?
11 lis 17:39