trygonometria i parametry
BELLA88: Wyznacz wszytskie wartości parametru m, dla których równanie
cos2x−cosx+m=0
ma co najmniej 1 rozwiązanie
2 paź 23:06
Eta:
t= cosx t∊<−1,1>
t2−t+m=0 i Δ≥0
2 paź 23:08
BELLA88: dlaczego delta większa lub równa?
2 paź 23:12
Eta:
co najmniej jedno rozwiązanie ⇒ jedno lub dwa ⇒Δ≥0
2 paź 23:15
BELLA88: dzięki!
2 paź 23:17
BELLA88: w odpowiedziach mam, że x nalezy od (−2 ,1/4) skad to −2?
2 paź 23:18
Eta:
Na zdrowie .....
2 paź 23:18
PW: Nie "x należy" w odpowiedzi, ale "m należy". Obliczyłaś wierzchołek paraboli (współrzędną
"igrekową") i wartości na krańcach przedziału [−1, 1]? Mamy równanie
t2 − t = −m.
Dobrze jest narysować parabolę dla lewej strony równania (obciętą do t z przedziału [−1, 1]) i
zobaczyć w jakich granicach może poruszać się prosta y = (−m), żeby miała punkty wspólne z tą
obciętą parabolą. Wtedy nawet ta Δ nie będzie potrzebna − pierwiastki wielomianu t2 − t
obliczamy w pamięci.
2 paź 23:38