TRYGONOMETRIA
BELLA88: Rozwiąż równanie
5tgx+cos2x+sin 2x=1
2 paź 23:03
sushi_gg6397228:
i co zaproponujesz ?
2 paź 23:03
BELLA88: próbowałam zamieniać sin2x ale tg i tak mi wszystko psuje
2 paź 23:05
sushi_gg6397228:
to rozpisac tgx i potem usunac mianownik
2 paź 23:06
BELLA88: no i wychodzą jakieś głupoty
a pozbyłam się cos z mianownika i wymnożyłam resztę przez cosinusa
tak się nie da raczej
2 paź 23:10
sushi_gg6397228:
5 sin x − cos x * sin2x +2 sin x* cos2 x= 0
sin x (5 − cos x * sin x +2 cos2 x) = 0
sin x (5 − cos x * sin x +2− 2 sin2 x) = 0
sin x (7 − cos x * sin x − 2 sin2 x) = 0
+ komentarz
2 paź 23:21