Wyrażenie zapisz w najprostszej postaci
Maciej: | | π | |
Wyrażenie (sin x cos2 x+sin3 x)cos( |
| −x)−(1−cos x)(1+cos x) zapisz możliwie w |
| | 2 | |
najprostszej postaci.
2 paź 22:43
sushi_gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
2 paź 22:45
Maciej: no właśnie nie za bardzo wiem jak się za to zabrać...
2 paź 22:49
sushi_gg6397228:
co mozna zrobic z pierwszym nawiasem ?
drugi nawias− wzory redukcyjne
trzeci nawias − wzory skróconego mnozenia +1trygonometryczna
2 paź 22:53
Maciej: sin x (1+cos2 x + sin2x) pierwszy nawias?
2 paź 22:55
Maciej: ojej co ja robie
2 paź 22:56
Maciej: sin x(cos2 x + sin2x)
2 paź 22:56
sushi_gg6397228:
i co mamy w nawiasie ?
2 paź 22:56
Maciej: sinx(1)cos(90−x)−(1−cos2x)
2 paź 22:58
Mic: mi wyszlo 0

(sin x cos2 x+sin3 x)cos(π/2−x)−(1−cos x)(1+cos x) =(sin x cos2 x+sin3 x)* sinx−sin
2x =
sin
2xcos
2x+sin
4x−sin
2x= sin
2x(cos
2x+sin
2x−1)= sin
2x(1−1)=0
2 paź 22:58
5-latek: Ale jak zauwazyles kolego Maciej ma sam dojsc do wyniku .
Co ztego ze przepiszse jak nie bedzie rozumial skad sie to wszystko wzielo
2 paź 23:01
Maciej: sinx(1)cos(90−x)−(1−cos2x)=sin2x−sin2x=0 tak też można?
2 paź 23:02
sushi_gg6397228:
tak
2 paź 23:02
Maciej: Dziękuję
2 paź 23:03
Maciej: w pierwszej chwili jak to zobaczyłem to się przeraziłem ale faktycznie nie jest trudne
2 paź 23:03
Mic: sorrki myślałem, że drobnymi przekształceniami dojdzie do wyniku
2 paź 23:04