matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz granicę
Oliwka:
Oblicz granicę
√
x
−1
lim x→1
x−1
2 paź 22:31
sushi_gg6397228:
rozloz mianownik ze wzoru a
2
−b
2
2 paź 22:32
Janek191:
x > 0 i x ≠ 1
√
x
− 1
√
x
− 1
1
f(x) =
=
=
x − 1
(
√
x
− 1)*(
√
x
+ 1)
√
x
+ 1
więc
1
lim f(x) =
= 0,5
1 + 1
x → 1
3 paź 02:17