Zespolone
bezendu:
Wiem, że banał ale może ktoś mi podać wynik
2 paź 22:29
sushi_gg6397228:
zapisz obliczenia
2 paź 22:33
2 paź 22:35
bezendu:
| (1+3i)3 | | 1−9+27i−27i3 | | 10+54i | | 5+27i | |
| = |
| = |
| = |
| |
| 2+2i | | 2+2i | | 2i | | 1+i | |
| | 5+27i | | 1−i | | 33 | |
= |
| * |
| = |
| +11i |
| | 1+i | | 1−i | | 2 | |
2 paź 22:36
sushi_gg6397228:
(a+b)3=.... i na koncu "kasujemy i"
2 paź 22:38
Mila:
(1−3i)3 czy (1+3i)3
2 paź 22:39
bezendu:
(1−3i)3
−27i3=−27(i2)*i=27i
2 paź 22:40
Mila:
Rozpisuję dokładnie.
(1−3i)3=13−3*1*3i+3*1*(3i)2−(3i)3=
=1−9i+3*(−9)−27i2*i=
=1−9i−27+27i= −26+18i
2 paź 22:46
bezendu:
Dziękuję,
Mila jesteś nieoceniona
2 paź 22:48
Mila:
To drobiazg.
2 paź 22:51