wyznacz zbiór
Maciek : wyznacz zbiór A suma B ,A część wspólna B, oraz A' część wspólna B'
A={xεR |x−1|=1−x} {B=xεR |2x−1|=2x−1}
rozwiązałem sobie wartości bezwzględne i wyszło że A=1 lub x=x ale to jest sprzeczne więc
odrzucam
oraz B=0,5 lub −1=−1 i to także odrzucam
nie wiem jak mam teraz zapisać te zbiory skoro każdy składa się tylko z 1 wartości
bardzo proszę o pomoc
2 paź 22:09
5-latek: No to jeszce raz rozwiaz tutaj te rownania
2 paź 22:13
Maciek : |x−1|=1−x |2x−1|=2x−1
x−1=1−x v x−1=−1+x 2x−1=2x−1 v 2x−1=−2x+1
x=1 v x=x −1=−1 v x=0,5
2 paź 22:15
Maciek : nikt nie potrafi?
2 paź 22:21