Dane są punkty...
Maciej: Dane są punkty A=(−3,4) B(0,−1) C(2,1). Wyznacz współrzędne punktu M tak, aby 2AB − 3AC+AM=0
2[0+3,−1−4]−3[2+3,1−4]+[xM+3,yM−4]=0
2[3,−5]−3[5,−3]+[xM+3,yM−4]=0
[6,−10]+[−15,9]=[xM+3,yM−4]
[−9,−1]=[xM+3,yM−4]
xM+3=−9
xM=−12
yM−4=−1
yM=3
pomocy...ma wyjść M(6,5)
co robię źle?
2 paź 22:07
Maciej:
2 paź 22:12
Mila:
AB→=[3,−5]
AC→=[5,−3]
AM→=[xm+3,ym−4]
2*[3,−5]−3*[5,−3]+[xm+3,ym−4]=0⇔
[6,−10]−[15,−9]+[xm+3,ym−4]=0⇔
6−15+xm+3=0⇔xm=6
−10+9+ym−4=0⇔ym=5
M=(6,5)
2 paź 22:16
Maciej: Dziękuję

A takie zadanie jak zrobić?
Dane są punkty A=(2,−5) B=(−4,3). Wyznacz współrzędne punktu C, aby 3AB+BC=2AC
3[−4−2,3+5]+[x
C+4,y
c−3]=2[x
C−2,y
C+5]
3[−6,8]+[x
C+4,y
C−3]=[2x
C−4,2y
C+10]
nie wiem co dalej
2 paź 22:26
Maciej: wyszło już doszedłem jak

napisze zaraz
2 paź 22:30
Maciej: −18+xC+4=2xC−4
−14+xC=2xC−4
xC=2xC+10
xC=−10
24+yC−3=2yC+10
21+yC=2yC+10
−yC=−11
yC=11
C=(−10,11)
2 paź 22:32
Mila:

Dobrze.
2 paź 22:50