matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Usuń niewymierność z mianownika
karalajka:
10
1+
√
5
+
√
6
=
2 paź 21:57
5-latek:
10
10
1−
√
5
+
√
6
=
*
+
√
6
=
1+
√
5
1+
√
5
1−
√
5
2 paź 22:02
karalajka:
Ta liczba
√
6
tez jest w mianowniku
2 paź 22:21
5-latek:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1840.html
masz podobne przyklady
2 paź 22:23
dero2005:
10
(1 +
√
5
) −
√
6
*
1+
√
5
+
√
6
(1 +
√
5
) −
√
6
10 + 10
√
5
− 10
√
6
=
=
(1 +
√
5
)
2
− (
√
6
)
2
10 + 10
√
5
− 10
√
6
=
=
1 + 2
√
5
+ 5 − 6
10 + 10
√
5
− 10
√
6
2
√
5
=
*
=
√
5
−
√
30
+ 5
2
√
5
2
√
5
3 paź 01:09