matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
TRYGONOMETRIA
eryk17:
Udowodnij tożsamość: sin
6
α +cos
6
α +3sin
2
αcos
2
α=1
2 paź 21:56
Eta:
a
6
+b
6
= (a
2
+b
2
)
3
−3a
2
b−3ab
2
= (a
2
+b
2
)
3
− 3ab(a
2
+b
2
) to: L= (sin
2
α+cos
2
α)
3
−3sin
2
α*cos
2
α(sin
2
α+cos
2
α) +3sin
2
α*cos
2
α= =1−3sin
2
αcos
2
α*1+3sin
2
α*cos
2
α=
1
=P
2 paź 22:11