równania wielomianowe
..????: Rozwiąż równanie:
a)4x5−3x4+2x3=0
11 lis 16:15
Aza:
x3(4x2−3x +2)=0
x =0 −− pierwiastek trzykrotny
lub 4x2 −3x +2=0 Δ= −21 <0 −−− brak pierwiastków
odp: rozwiązaniem jest: x = 0 −−− pierw. trzykrotny
11 lis 16:21
prosze o pomoc:(: a jak obliczylas z tego −21

delte

?
11 lis 16:26
łatwe a zarazem trudne;/: 
? skąd wziełaś a,b,c

?
11 lis 16:36
tim: Delta = (−3)2 − 4 * 2 * 4 = 9 − 32 = −21
11 lis 16:40
tim: 4 = a
−3 = b
2 = c
11 lis 16:40
łatwe a zarazem trudne;/: a x
0 tez obliczyc
11 lis 16:44
tim: Przypomnij sobie, że jeżeli delta jest ujemna, to nie ma rozwiązań. Jedynym rozwiązaniem tego
równania jest x = 0.
11 lis 16:45
łatwe a zarazem trudne;/: x
0=−b przez 2a

? obliczyc z tego wzoru
11 lis 16:45
że sie tak wtrące: Delta= −23 jak juz
12 lis 21:00