indukcja
jerey: korzystając z zasady indukcji matetatycznej wykazac,ze dla kazdego x>0 prawdziwa jest
nierównosc:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+2+3+...+x)(1+ |
| + |
| +...+ |
| )≥x2 |
| | 2 | | 3 | | x | |
sprawdzam nierównosc dla x=1
1*(1)=1
2
L=P
zakładam, ze wzor jest słuszny dla x≥1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+2+3+...+x)(1+ |
| + |
| +...+ |
| )≥x2 |
| | 2 | | 3 | | x | |
prawdziwośc wzoru dla x+1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+2+3+...+x)(1+ |
| + |
| + |
| )+(1+2+3+...x+(x+1))(1+ |
| + |
| +... |
| + |
| | 2 | | 3 | | x | | 2 | | 3 | | x | |
i teraz mam problem z pokazaniem prawdziwosci tej nierównosci. Moze mi ktos pomoc?
2 paź 21:37
jerey: podbijam
3 paź 13:36
WueR:
Ale masz dowiesc czegos innego.
3 paź 13:45
jerey: dobra, to moze inaczej.
| | 1 | | 1 | | 1 | |
mam pokazac słusznośc wozoru (1+2+3+...+x)(1+ |
| + |
| +...+ |
| )≥x2 |
| | 2 | | 3 | | x | |
dla x+1.
3 paź 13:54
WueR:
Nie. Przyjmujesz slusznosc tego wzoru dla dowolnego x∊N. Na podstawie tego masz dowiescw
prawdziwosci:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
(1+2+...+x+(x+1))(1+ |
| + ... + |
| + |
| ) ≥ (x+1)2 |
| | 2 | | x | | x+1 | |
3 paź 13:58
jerey: no z tym mam problem własnie, udowodnieniem tej prawdziwosci.
3 paź 14:08
WueR:
Juz pisze.
3 paź 14:20
WueR:
| | x(x+1) | | 1 | |
Zalozenie: |
| (1 + ... + |
| ) ≥ x2 |
| | 2 | | x | |
| | x(x+1) | | 1 | |
Teza: [ |
| + (x+1)](1 + ... + |
| ) ≥ x2 + 2x +1 |
| | 2 | | 1+x | |
Mamy:
| | x(x+1) | | 1 | | x(x+1) | | 1 | |
[ |
| + (x+1)](1 + ... + |
| ) = |
| (1 + ... + |
| ) + (x+1)(1 + ... |
| | 2 | | 1+x | | 2 | | 1+x | |
| | x(x+1) | | 1 | | x(x+1) | 1 | | 1 | |
= |
| (1 + ... + |
| ) + |
|
| + (x+1)(1 + ... + |
| ) ≥ (zal.) |
| | 2 | | x | | 2 | x+1 | | 1+x | |
| | x | |
≥ x2 + |
| + (x+1) + 2(x+1) + ... + 1 ≥ x2 + 2x + 1 |
| | 2 | |
3 paź 14:26
jerey: dzięki
3 paź 14:45
jerey: korzystałes tutaj ze wzoru na sumę wyrazów c arytmetycznego?
3 paź 14:49
WueR:
Tak. Zreszta rowniez infukcyjnie mozna pokazac, ze:
| | x(x+1) | |
1 + 2 + ... + x = |
| dla dowolnego x∊N. |
| | 2 | |
3 paź 14:50
WueR:
Indukcyjnie*
3 paź 14:50
jerey: widzisz, twój wpis duzo mi juz rozjaśnił, powoli chyba zaczynam to łapac
dzieki wielkie!
3 paź 14:51