| π | ||
arctg(2x)< | ||
| 4 |
| π | ||
Wskazówka: co to znaczy, że | = arctg(u)? | |
| 4 |
| pi | ||
wiem, że arctg1= | bo to wie każdy ![]() | |
| 4 |
| 1 | ||
ale kolejne pytanie: czemu w arcsin(x)>1/2 jest odp. : sin | < x ≤ 1 a nie | |
| 2 |
| π | ||
np. | < x ≤ 1 ? | |
| 2 |
?
| −π | ||
Więc w tym arctg, zamiast mojego | < x <1 jaka powinna być odpowiedź? | |
| 2 |
Proszę o wersję dla osoby z nie pracującym mózgiem. Dziękuję.
?
y=arcsin(x) funkcja rosnąca dla x∊<−1,1>
| π | π | |||
y=sin(x) funkcja rosnąca w przedziale <− | , | > | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
arcsin(x)> | ||
| 2 |
| 1 | π | ||
<arcsin(x)≤ | /obustronnie sinus | ||
| 2 | 2 |
| 1 | π | |||
sin | <sin(arcsin(x))≤sin( | )⇔ | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
sin( | )<x≤1 | |
| 2 |
| π | ||
1) arctg(2x)< | ⇔ | |
| 4 |
| π | ||
arctg(2x)< | ⇔ | |
| 4 |
| π | ||
tg[arctg(2x)]<tg( | )⇔ | |
| 4 |
| 1 | ||
x< | ||
| 2 |