oblicz dziedzine tej funkcji przepisałem tylko mianownik.
koniu: jaka jest dziedzina tej funkcji, oblicz : x(x2+1)
2 paź 21:09
Kacper: Dziedzinę się wyznacza, a nie oblicza.
2 paź 21:10
2 paź 21:11
koniu: to wyznacz z tego
2 paź 21:18
koniu: dziedzina funkcji f(x)=x
2−4 / x(x
2+1) jest zbiór liczb rzeczywistych z wyjątkiem 0 tak ma byc
ale jak to wyznaczyć
2 paź 21:20
raz dwa trzy56: on zawsze podaje kurwa prawidlowe sumy z dupy
2 paź 21:22
raz dwa trzy56: wyznaczyc w jakim sensie?
2 paź 21:23
2 paź 21:23
koniu: co zrobić żeby mi wyszło że R\{0}
2 paź 21:24
Kacper:
x(x2+1)≠0 ⇒ x≠0
2 paź 21:25
koniu: mój nauczyciel od matmy jest bardzo doparty wiec reasumując ze liczba podniesieona do kwadratu
nie moze dac wyniku rownego zeru i to temu?
2 paź 21:32
raz dwa trzy56:
2 paź 22:07
Mila:
x2=0 ⇔x=0
x2+1>0
W twoim zadaniu dajesz zastrzeżenie, że mianownik różny od zera
x*(x2+1)≠0⇔
x≠0 i x2+1≠0, ale ten warunek jest spełniony dla każdego x∊R
Stąd
D=R\{0}
2 paź 22:20
Karolina: x(x2+1)
x≠0 x2+1≠0
(x−1)(x+1)≠0
x−1≠0 x+1≠0
x≠1 x≠−1
D=R\{−1,0,1}
2 paź 22:29
5-latek: Karolina x2+1=0 to x2=−1 od kiedy istnieje kwadrat z liczby ujejemnej w zbiorze R ?
2 paź 22:31
Karolina: rozbijasz tamto x2+1 ze wzoru skróconego mnożenia i wychodzą Ci dwa kolejne założenia, które
oddzielnie przyrównujesz do zera
2 paź 22:34
Mila:
X2+1 nie rozkłada się na iloczyn
x2+1≠(x−1)*(x+1)
(x−1)*(x+1)=x2−1
2 paź 22:37
5-latek: Wzor skroconego mnozenia jest dla x2−1 bo wtedy masz (x−1)(x+1)
Mie ma takiego wzoru na x2+1
2 paź 22:39
5-latek: Dobry wieczor
Milu 
Pozdrawiam
2 paź 22:40
Mila:
Witam .
2 paź 22:47