Fizyczne.
Monia.: Hej. Mam nadzieję, że i z fizyką dacie sobie radę.
1. Na samochód wyścigowy o masie m=0,5 t działa siła o wartości F=2,5 km. Jakie przyspieszenie
ma samochód i jaką przebędzie droga w czasie 1 min?
2.Motocyklista ruszył z miejsca ruchem jednostajnie przyspieszonym i na drodze s=100 m osiągnął
prędkość v=40 m/s. Oblicz czas i przyspieszenie samochodu.
3. Na torze wyścigowym o promieniu r=1000m porusza się samochód o masie 800 kg z prędkością
v=200 km/h. Oblicz: prędkość kątową samochodu, siłę dośrodkową i ilość okrążeń w czasie 1 min.
4.Na batucie skacze akrobata, wybija się z prędkością v=8 m/s. Jak wysoko może podskoczyć?
11 lis 16:14