Parabola y ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu ?
lolo: Parabola y = −2(x−3)2 + 4 ma dwa punkty wspólne z prostą o równaniu ?
2 paź 21:04
lolo: UP
2 paź 21:13
Kacper:

Popraw treść zadania.
2 paź 21:16
lolo: Odpowiedzi:
A) y=0
B) y= 4
C) y=6
D) y=10
2 paź 21:17
Kacper: To zaznacz i odczytaj.
2 paź 21:19
lolo: Nie rozumiem... zresztą mi chodzi o rozwiązanie za pomocą równanie a nie graficzne.
2 paź 21:22
Kacper:
A gdzie w poleceniu jest takie info? Ja nie widzę.
2 paź 21:23
lolo: Chodzi o to ,że gdy dostanę takie zadanie na sprawdzianie nie będę miał czasu na rysowanie
50−ciu kresek
2 paź 21:25
Kacper:
masz 4 odpowiedzi, czyli 4 "kreski" i wybierasz odpowiedź
2 paź 21:26
Mila:
Nic nie musisz tutaj rozwiązywać. Masz znać własności funkcji kwadratowej.
Wszystkie podane funkcje w dystraktorach są stałe.
Należy ustalić zbiór wartości funkcji
Parabola skierowana w dół,
q=4 − największa wartość funkcji
Zw=(−∞,4)
proste y=6, y=10 odpadają, leżą powyżej paraboli
prosta y=4 ma jeden punkt wspólny
prosta y=0 ma dwa punkty wspólne
Jednak warto naszkicować wykres, nie musi byc dokładny, tylko tak ,
aby wierzchołek był w punkcie (3,4).
2 paź 22:04