logarytm logarytmu - nierówność
Kuba: log1/3[log4(x2−5)]>0
2 paź 21:03
5-latek: log4((x2−5)>0
x2−5>0 i najpierw wyznacz dziedzine
2 paź 21:06
Kuba: i co potem
2 paź 21:19
Eta:
"potem" ... trzeba umyć nogi

D: ......
| | 1 | |
log4(x2−5)< ( |
| )0=1 ( myślę,że wiesz ...dlaczego zmieniłam zwrot nierówności |
| | 3 | |
x
2−5 < 4
1 ⇒ x
2−9<0 ..... dokończ i uwzględnij dziedzinę !
2 paź 21:24
Kuba: nie za bardzo rozumiem jak to zrobiłaś
2 paź 21:30
Eta:
Z definicji logarytmu ( najpierw logarytm zewnętrzny)
loga(logbc)= 0 ⇒ logbc= a0 ⇒ logbc= 1 ⇒ b1=c
2 paź 21:35
Kuba: aha, dzięki
2 paź 21:49
Eta:
2 paź 21:52