.
Piotr 10: Witam szanowynych forumowiczów
Mam pytanie odnośnie macierzy rozszerzonej układu
Jeśli mam do rozwiązania taki układ:
x
1 +2x
2 − 4x
3 = −1
3x
1 + x
2 −3x
3 =1
x
1 −3x
2 +5x
3 = 4
Z tego wychodzi mi
I 1 2 −4 I −1 I
I0 −5 9 I 4 I
I0 0 0 I 1 I
Czyli układ sprzeczny
A jeśli bym miał teraz taki układ:
x
1 +2x
2 − 4x
3 = −1
3x
1 + x
2 −3x
3 =1
x
1 −3x
2 +5x
3 = 3
Jest taki sam, tylko 3 równanie zamiast 4 ma 3. Jak to szybko zrobć, jeśli mam policzony
pierwszy układ ? Nie chce liczyć tego od nowa
2 paź 19:29
Kacper:
Masz jakąś konkretną metodą rozwiązywać?
2 paź 19:32
Piotr 10: Jakąś zwykłą, bo dopiero miałem pierwsze ćwiczenia
2 paź 19:32
Piotr 10: I jak ?
2 paź 20:07
Piotr 10: Kacper
2 paź 20:22
raz dwa trzy56: 
spoko spoko, jest tu jakiś priv?
2 paź 20:23
Piotr 10: Nie wiem, a to Ty
zawodus 
?
2 paź 20:24
raz dwa trzy56: czy tylko tu mozna gadac?
2 paź 20:25
Piotr 10: Tak
2 paź 20:25
raz dwa trzy56: tak, jestem zawodusem

przyszedłem ci pomóc w trudnej matmie
2 paź 20:26
Metis: a
Kacper to nie stary
zawodus ?
2 paź 20:26
raz dwa trzy56: powtorz jeszcze raz zadanko
2 paź 20:27
raz dwa trzy56: Metis, on tu przyszedl po zadanie

wiec chyba nie

ale może
2 paź 20:28
raz dwa trzy56: a no nie, kacper tak
2 paź 20:28
Piotr 10: Metis tak to on

. Mam pytanko do Ciebie. Masz może jakieś materiały na mój kierunek ? W
sumie mam już trochę, ale może masz coś więcej i innego oraz przydatnego
2 paź 20:28
Metis: Powiedz co dokładnie potrzebujesz, na jakie wykłady

Zapytam znajomego.
2 paź 20:31
raz dwa trzy56: x1 +2x2 − 4x3 = −1 jest spoko

3x1 + x2 −3x3 =1 też spoko

x1 −3x2 +5x3 = 4 dobrze odrobiłeś

ale pierwszy układ w jakim sensie?
2 paź 20:31
raz dwa trzy56: w sensie matematycznym?
2 paź 20:32
Kacper: Po co ci te macierze? Jaką teorię miałeś na wykładzie?
2 paź 20:34
Piotr 10: Metis sam nie wiem do końca. Biorę wszystko co każdy ma

. Jedna osoba mi wysłała już
materały, w sumie całkiem spoko. Z geodezji inżynierskiej, chemii budowlanej nie muszę pisać,
bo mam wykłady w pdf. A jutro będę miał od jednej dziewczyny kolejne, może coś z geometrii
wykreślnej i rysunku technicznego

? Oczywiście 1 semestr na razie
2 paź 20:35
raz dwa trzy56: narysowac wam przyklad?
2 paź 20:35
raz dwa trzy56: bo moge
2 paź 20:36
Piotr 10: Kacper na wykładach wektory. A na ćwiczeniach miałem układy równań. Metoda Gaussa itd.
Paranoja. Podobno zmienili trochę program i dlatego takie zamieszanie. Ale co zrobisz...
2 paź 20:36
Piotr 10: Teraz wykładowca powiedział, że zaczyna od wektorów, a nie od liczb zespolonych
2 paź 20:37
Kacper: Wektory w jakim sensie? Przestrzenie wektorowe? Liniowa niezależność? Baza?
2 paź 20:39
Piotr 10: Wektory, czyli wektor swobodny wektor zaczepiony, iloczyn skalarny, równoległość wektorów,
współpłaszczyznowość wektorów, właśności długości wektorów, nierówność trójkąta za pomocą
wektorów, nierówość Schwartza itd
2 paź 20:41
Piotr 10: I dużo algorytmów w postaci 1).... 2) ... 3)......
2 paź 20:42
Metis: Z geometrii wykreślnej mam:
Geometrie odwzorowań inzynierskich PDF
I jakiś wykład
Z rysunku:
To książka PDF Paprockiego o rys technicznym
I PDF ogólnie o rysunku
2 paź 20:49
2 paź 20:51
Piotr 10: Metis a mógłbyś mi wysłać,np. na e−maila

?
2 paź 20:52
raz dwa trzy56: nie narysowalo sie
2 paź 20:52
Metis: Żaden problem

A nie masz może GG?
2 paź 20:52
Piotr 10: Mam GG

. GG − 11241219
2 paź 20:54
raz dwa trzy56: na emaila ci nie wysle ten twoj metis bo jest internet slaby
2 paź 20:54
raz dwa trzy56: podgladales gadu gadu i pewnego razu wejde tam na twoje konto
2 paź 20:54
raz dwa trzy56: podgladalem*
2 paź 20:55
raz dwa trzy56: haha
2 paź 20:55
raz dwa trzy56: to ja ide pomagac innym graczom − pozdro
2 paź 20:56
Piotr 10: Ja już
Metis na GG jestem jak coś

.
2 paź 21:00