całka
Matstud: Obliczyć objętość ograniczonych podanymi powierzchniami:
x
2+y
2+z
2−2z=0
| | π | |
współrzędne sferyczne gdzie r∊(0,1) α∊(0,2π) β∊(0, |
| ) |
| | 2 | |
| | 4π | |
w odpowiedzi |
| ktoś wie dlaczego? |
| | 3 | |
2 paź 19:28
Matstud: pomocy
2 paź 20:04
Matstud: 
?
2 paź 21:04
2 paź 21:09
raz dwa trzy56:
2 paź 21:10
Kacper:
x
2+y
2+(z−1)
2=1
Kula o promieniu 1.
2 paź 21:12
Matstud: ale jak to wyszło?
2 paź 21:17
Kacper:
Znasz wzór na objętość kuli?
Nie ma sensu liczyć tego za pomocą całki.
2 paź 21:18
Matstud: ale właśnie musze użyć całek
2 paź 21:19
Kacper:
To ja bym liczył z całki potrójnej, ale nie dziś, bo mam sporo pracy jeszcze.
2 paź 21:24
Matstud:
3 paź 21:17
Matstud: | | π | | π | |
widze swój już błąd mianowicie β∊(− |
| , |
| ) ale dlaczego tak jest   |
| | 2 | | 2 | |
3 paź 21:21
Matstud:
3 paź 23:19
Godzio:

Pewnie dlatego, trzeba sobie rysować takie rzeczy
4 paź 00:39
Matstud: ale jest x2+y2+x2−2z=0 to coś zmienia?
4 paź 01:10
Matstud: | | −π | | π | |
dlaczego dla x2+y2+z2−2z=0 β∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
| | π | |
a na przykład dla x2+y2+z2≤z β∊(0, |
| )  |
| | 2 | |
5 paź 18:51