Oblicz wartość wyrażenia
Maciej: Oblicz wartość wyrażenia:
2 paź 19:21
Kacper:
Kalkulator i liczysz.
2 paź 19:22
5-latek: 107=27*57
125=53
2 paź 19:23
Maciej: wolałbym to rozpisać tylko nie wiem od czego zacząć...
2 paź 19:24
Maciej: | | 27*57−80*55 | | 27*57−80*52 | |
czyli |
| = |
| |
| | 13*42*53 | | 13*42 | |
2 paź 19:27
458: 80=24*5
2 paź 19:30
Maciej: Hmm no tak ale jak to wszystko poskracać...ma wyjść 3 a ja nie wiem jakim cudem...
2 paź 19:35
Maciej: Halo
2 paź 19:41
458: Musisz coś wyłączyć przed nawias(w liczniku) np. 24. Przy okazji zamieniłbym 42 na 24
2 paź 19:43
5-latek: Dostales nastepna podpowiedz ze 80=24*5 wiec 80*52= 24*5*52− 24*53
ponadto napisalem CI ze 125=53 ale 1252 nie rowna sie 53 bo 1252=(53)2=56
to samo 4=22 to 42=(22)2=ile ?
Teraz to wszystko rozpisz w liczniku i mianowniku
2 paź 19:44
458: Dzięki wyłączaniu czynnika przed nawias zamienia się sumę na iloczyn.
2 paź 19:46
5-latek: ma byc oczywiscie ...... 24*5*52=24*53
2 paź 19:49
Maciej: no w liczniku będzie 27*57−24*53
2 paź 19:58
Maciej: a w mianowniku nie wiem...bo nie wiem jak to 1252 rozpisać
2 paź 19:59
Maciej: mogę (53)2 ale nie wiem co mi to da
2 paź 19:59
458: 1252=(53)2=56
2 paź 20:00
5-latek: Przeczytaj jeszce raz post 19:44
2 paź 20:00
458: Napisał to 5−latek w poście z 19:23
2 paź 20:01
458: I z 19:44
2 paź 20:02
5-latek: Wiec kolega
458 juz CIe dalej poprowadzi

A ty kolego Macieju zapoznaj sie dokladnie ze wzorami
2 paź 20:02
Maciej: w mianowniku 13*24*56 ale w takim razie dlaczego w liczniku 52? bo ja wcześniej to skróciłem
jak miałem w mianowniku 53 czyli w takim razie musi być 55 w liczniku jak było pierwotnie..
2 paź 20:04
Maciej: | | 107−80*55 | |
czyli powinno być |
| = |
| | 13*42*1252 | |
| | 27*57−80*55 | | 27*57*5*52 | | 27*57−24*53 | |
|
| = |
| = |
| |
| | 13*42*(53)2 | | 13*24*56 | | 13*24*56 | |
2 paź 20:09
Maciej: tak? czy źle?
2 paź 20:10
458: Zanim nie wyłączysz czegokolwiek przed nawias to NIE możesz skracać( możesz skracać gdy w
liczniku i mianowniku jest iloczyn)
2 paź 20:11
458: Końcowe wyrażenie poprawne
2 paź 20:12
458: Tylko w środkowym coś niedobrze
2 paź 20:14
458: Zapomniałeś wpisać 24 i zamiast drugiego znaku * powinien być −
2 paź 20:16
raz dwa trzy56: tak, masz racje
2 paź 20:18
raz dwa trzy56: ale 2 zadanie już wiem, może podać linka do niego?
2 paź 20:19
Maciej: | | 27*57−24*5*56 | | 27*57−24*57 | |
powinno być chyba tak |
| = |
| |
| | 13*24*56 | | 13*24*56 | |
2 paź 20:20
Maciej: boże znowu błąd jak tu strasznie się pisze.. w liczniku oczywiście 55 a w tym drugim 56
2 paź 20:22
Maciej: proszę was już dokończcie mi to bo się z tym męczę już chyba godzinę a mam też inne zadania
2 paź 20:24
Eta:
| 57*27−56*24 | | 56*24(5*23−1) | | 40−1 | |
| = |
| = |
| = 3 |
| 13*24*56 | | 13*24*56 | | 13 | |
2 paź 20:31
Maciej: ah..o to chodziło...dziękuję
2 paź 20:35
Eta: A no o to ....
2 paź 20:40