Prosze o pomoc w zadaniu z działu Granice i pochodzna funkcji
LO: Prosze o pomoc w zadaniu z działu Granice i pochodzna funkcji
Suma długości wszystkich krawędzi podstawy i wysokości ostrosłupa prawidłowego czworokątnego
wynosi 4a. Oblicz długość krawędzi podstawy, dla której objętość ostrosłupa jest największa.
Wyznacz tę objętość.
2 paź 19:13
LO: zadanie mam na jutro a nie bardo potrafie ułożyć równanie z którego mógłbym wszystko wyliczyć
2 paź 19:37
Mila:

8x+4y=4a /:4
2x+y=a
| | 1 | |
y=a−2x, a−2x>0, x< |
| a, a>0, x>0 |
| | 2 | |
V(x)=x
2*(a−2x)
V(x)=ax
2−2x
3
V'(x)=2ax−6x
2
V'(x)=0⇔2ax−6x
2=0
| | 1 | |
x*(2a−6x)=0⇔x=0 ∉D lub x= |
| a |
| | 3 | |
Dalej sam wyciągaj wnioski. Zobacz do notatek.
V=x
2*y
2 paź 21:43