prosze o pomoc
bartek: x= 1−0,1√3/3 / 1+0,1/√3/3
prosze rozwiążcie mi to, mam zaleglości z matematyki i nie potrafie
2 paź 19:00
bartek: wiem, że dla was do błahostka ale dla mnie to problem
2 paź 19:04
bartek: 
?
2 paź 19:15
bartek: pomoże ktoś ?
2 paź 19:25
5-latek: Pomnoz licznik i mianownik tego wyrazenia przez 1−0,1/√3/3 (napisalem tak jak TY napisales w
swoim poscie )
2 paź 19:36
bartek: moge prosic o wynik
2 paź 19:40
bartek:
2 paź 19:52
bartek:
2 paź 20:05
john2: Nie wiem, co tam jest napisane. Pisz ułamki w ten sposób U {licznik}{mianownik}
bez tej spacji po U.
2 paź 20:58
5-latek: | | 0,1√3 | |
Napisz czy w liczniku jest 1− |
| |
| | 3 | |
| | 0,1√3 | |
czy mianownik ma byc taki 1+ |
| ? |
| | 3 | |
2 paź 21:01
bartek: licznik tak jak napisałes, mianownik pierwsza wersja
2 paź 21:04
bartek:
2 paź 21:31
5-latek: | | 0,1*3 | |
no to mianownik dalej = 1+ |
| ( bo mnozymy przez odwrotnosc dzielnika ) |
| | √3 | |
| | 0,3√3 | |
Usuniemy niewymiernosc z mianownika = 1+ |
| |
| | 3 | |
NIe chce mi sie tutaj to wyrazenie zapisac w postaci ulamka wiec musisz sam sobie zapisac w
| | 0,3√3 | |
zeszycie to wyraznie i teraz mnozymy licznik i mianownik tego wyrazenia przez 1− |
| |
| | 3 | |
W liczniku bedzie
| | 0,1√3 | | 0,3√3 | | 0,3√3 | | 0,1√3 | | 0,03*3 | |
(1− |
| )(1− |
| )=1− |
| − |
| + |
| = |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
| | 0,4√3 | | 0.09 | |
1− |
| + |
| dalej juz sobie sam upraszaj co sie da |
| | 3 | | 9 | |
| | 0,3√3 | | 1−U[0,3√3 | |
Natomiast w mianowniku bedziemy mieli (1+ |
| )(1− |
| )= ze wzoru |
| | 3 | | 3 | |
| | 0,3√3 | | 0,09*3 | |
skroconego mnozenia (a+b)(a−b)=a2−b2 to = 12−( |
| )2=1− |
| = licz |
| | 3 | | 9 | |
juz sam
Ale sprawdz jeszce obliczenia
2 paź 21:38