Równania kwadratowe z parametrem
MysteriousCore: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których każde z dwóch różnych rozwiązań równania
x
2+x+m=0 jest większe od m.
Wiem że pierwszy warunek powinien być Δ > 0, jednak jak będzie wyglądał drugi warunek i od razu
prosiłbym z wyjaśnieniem
2 paź 18:54
Kacper:

Tak wygląda przykładowa parabole spełniająca warunki zadania.
Postaraj się samemu/ej ustalić resztę warunków.
2 paź 18:56
===:
... tak chyba nie do końca ...−
2 paź 19:00
MysteriousCore: hmm to w drugim warunku ma być f(m) > 0 ?
2 paź 19:04
Kacper: To nie wystarczy
2 paź 19:07
===:
2 paź 19:09
MysteriousCore: Do tej pory myślałem nad wykorzystaniem wzorów Viete'a i drugi przypadek ustaliłem, że będzie
taki:
2) x1−m>0, x2−m> 0
(x1−m)(x2−m) > 0
3) (x1−m)+(x2−m) > 0
Czy dobrze myślę?
2 paź 19:16
Kacper:
Ok te dwa ostatnie warunki + Δ>0 jest w pełni poprawne.
Rzadko kiedy używa się tej metody, ale jest ok
2 paź 19:18
MysteriousCore: Na razie ciężko mi zrozumieć w inny sposób ale możliwe że dopiero są to moje początki i to jest
powód, że jeszcze pewnych rzeczy nie widzę

Wielkie dzięki za pomoc
2 paź 19:21
Kacper: 
(tylko wtedy f(m)>0 jest niepotrzebny pamiętaj)
2 paź 19:23
MysteriousCore: Tak wiem wiem
2 paź 19:24
MysteriousCore: A jeszcze pytanie , bo mam jeszcze zadanie następne: Wyznacz wszystkie wartości parametru m,
dla których każde z dwóch różnych rozwiązań równania x2−(2m−3)x+m=0 jest mniejsze od m.
Czy warunki będą takie?
1) Δ > 0
2) (x1−m)(x2−m) > 0
3) (x1−m)+(x2−m) < 0
2 paź 19:43
Kacper:
2 paź 19:49
===:
widzę to troszkę inaczej
Sporo wiemy o tej paraboli.
a>0 ...."uśmiechnięta"
xw=−1/2
yw=m−1/4
m<0
1) Dwa różne pierwiastki Δ>0 czyli 1−4m>0 ⇒ m<1/4
2) f(m)>0 m2+2m>0 m(m+2)>0 m<−2 lub m>0
3) f(−m)>0 m2−m+m>0 m2>0
Ostatecznie m<−2
2 paź 19:52
MysteriousCore: Właśnie się nie zgadza, w odpowiedziach mam podane m∊(0, 4−
√7/2) ∪ (4+
√7/2, 4)
dzielone przez 2 dotyczy też 4
2 paź 20:05
===:
to pewnie źle zapisałeś wzór funkcji
2 paź 20:12
MysteriousCore: Właśnie o dziwo wszystko się zgadza...
2 paź 20:13
===:
a jak może się zgadzać?
xw=−1.2 przy dodatnim m przynajmniej jeden pierwiastek musi być ujemny więc nie spełnia
założenia że jest większy od m
2 paź 20:18
===:
miało być xw=−1/2
2 paź 20:19
===:

to jest f(x)=x
2+x+3,5 widzisz tu pierwiastki

?
2 paź 20:22
===:
... i co ....sprawdziłeś? ... czy dałeś nie tylko nogę ...
2 paź 20:36
MysteriousCore: O mnie mowa?
2 paź 20:44
===:
a o kim ?
2 paź 20:53
Kacper:
Prawidłowa odpowiedź w przykładzie z 18:54 to m∊(−∞,−2)
2 paź 21:05
Kacper: Natomiast nie bardzo rozumiem np warunek m<0 u [P[===

] Nie wiem skąd to się wzięło. Na pewno
nie z tego zadania.
Co oznacza warunek f(−m)>0 ?
2 paź 21:07
MysteriousCore: Akurat tamto zadanie mi się zgodziło tylko chodzi że m∊(0, 4−√7/2) ∪ (4+√7/2, 4) to odpowiedz
do tego drugiego
2 paź 21:16
Kacper: To już trzeba liczyć

Ja nie mam czasu.
2 paź 21:17
MysteriousCore: Ale rozumiem, że te warunki nie są do końca poprawne?
1) Δ > 0
2) (x1−m)(x2−m) > 0
3) (x1−m)+(x2−m) < 0
2 paź 21:44
Kacper:
Dlaczego nie?
2 paź 21:51
MysteriousCore: już tak mi zagmatwaliście że nie pogubiłem, w takim razie stosuję te co podałem powyżej
2 paź 22:06
===:
... nie zauważyłem, że wprowadził tu drugie zadanie. Wszystko co pisałem to dotyczyło tego
pierwszego.
Czego Kacper nie rozumiesz? To wszystko z analizy danych.
Skoro xw=−1/2 a oba pierwiastki mają być większe od m ... to m<0
Jeśli tak to jeden jest dodatni a drugi ujemny
a warunek f(m)>0 to już oczywista oczywistość
2 paź 22:10