zadanie
Blue: Mam dwa zadania:
zad.8 Wyznacz liczby całkowite n, dla których liczba
| n3+2n2−3n−6 | |
| jest liczbą całkowitą. |
| n2+3n+2 | |
Rozwiązanie:
http://i59.tinypic.com/28v8x8l.jpg
Mam takie pytanie: tutaj sprawa z wyznaczeniem tych liczb nie była aż tak
trudna, gdyż można było po kolei podstawiać liczby i w końcu dojść do prawidłowych, ale co
jeśli wynikiem byłaby jakaś duuuuża liczba

Ja to inaczej liczyć niż podstawiając po kolei
liczby
2 paź 18:31
Blue: i drugie zadanie, którego nie umiem zrobić:
zad.10 Liczby dodatnie a i b spełniają warunek
| | a2+4b2 | |
Oblicz wartość wyrażenia: |
| |
| | 2ab | |

Bardzo proszę o pomoc
2 paź 18:34
razor: | n2−3 | | (n+1)2−2n−4 | | −2(n+1)−2 | | −2 | |
| = |
| = n+1+ |
| = n+1−2+ |
| = |
| n+1 | | n+1 | | n+1 | | n+1 | |
i teraz znajdujesz wszystkie n ∊ Z dla których n+1 jest dzielnikiem −2
2 paź 18:35
Blue: Dzięki Razor
2 paź 20:42
Blue: Może zrobiłby ktoś jeszcze drugie zadanko?
2 paź 20:43
Mila:
Podaj odpowiedź.
2 paź 23:45
Piotr 10: w 2) pomnóż przez ab i mamy
a
2 − 6b
2 = −ab
6b
2 − ab − a
2 = 0
Δ
b = a
2 +24a
2 = 25a
2 i a > 0
√Δ = 5IaI = 5a
......
i dalej tak samo
A wartość to już prosto powodzenia
2 paź 23:58
Piotr 10: | | −4a | | a | |
v b = U{ a − 5a}}{12} = |
| = − |
| |
| | 12 | | 3 | |
a i b > 0
A więc drugi możliwych rozwiązań odpada, bo
jeśli
| | a | |
b > 0, to − |
| > 0 ⇒ a < 0 sprzeczność |
| | 3 | |
3 paź 00:00
Mila:
Podstawienie:
Rozwiąż i podstaw do drugiego wyrażenia, które przedstawimy tak:
| a2+4b2 | | a2 | | 4b2 | |
| = |
| + |
| = |
| 2ab | | 2ab | | 2ab | |
| | 1 | | a | | b | | 1 | | 2 | |
= |
| * |
| +2* |
| = |
| t+ |
| |
| | 2 | | b | | a | | 2 | | t | |
3 paź 00:02
Blue: Sposób Piotra bardziej mi się podoba, dziękuję !
3 paź 17:42
Piotr 10:
3 paź 19:16