Procenty w zadaniach tekstowych
Skate Girl :): Ile śmietanki o zawartości 12% tłuszczu i ile mleka dwuprocentowego trzeba zmieszać, aby
otrzymać 200g mleka, w którym będzie 3% tłuszczu ?
Proszę o pomoc ^^
Ma wyjść 20 g śmietanki i 180 g mleka .
11 lis 16:06
Basia: Podpowiadam
11 lis 16:07
Basia:
x − ilość śmietanki ⇒ 0,12x − ilość tłuszczu w śmietance
y − ilość mleka ⇒ 0,02y − ilość tłuszczu w mleku
x+y − ilość mieszaniny
x+y = 200
−−−−−−−−−−−−−−−−−
0,12x+0,02y − ilość tłuszczu w mieszance
0,12x+0,02y=0,03(x+y)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
rozwiąż ten układ równań
11 lis 16:11
Lizy x): thx
11 lis 16:13
Lizy x): A mogłabyś to rozpisac bo kiedy robie to metodą wspólnych współczynników to mmi żle wychodzi

?
11 lis 16:38
tim: {x + y = 200
{0,12x + 0,02y = 0,03(x+y) *100
{x + y = 200
{12x + 2y = 3x + 3y
Spróbuj teraz.
11 lis 16:42
11 lis 16:45
Skate Girl :): thx
11 lis 16:45