zadania maturalne
Blue: Tym razem mam trzy zadania, które umiem rozwiązać (tak mi się wydaje

) i bardzo bym prosiła o
sprawdzenie, czy są one prawidłowo rozwiązane

zad. 3 Niech n będzie liczbą naturalną, która nie jest podzielna przez 3. Uzasadnij, że liczba
| | n2+2 | |
|
| jest liczbą naturalną. |
| | 3 | |
zad.5 Uzasadnij, że dla każdej liczby naturalnej n liczba
(n−1)n(n+1)(n+2)+1
jest kwadratem liczby naturalnej.
Moje rozwiązanie:
http://i61.tinypic.com/2hxu9sl.jpg
zad.7 Liczby dodatnie a , b, c spełniają warunek abc=1. Udowodnij, że:
Moje rozwiązanie:
http://i58.tinypic.com/syrvbl.jpg
Bardzo proszę o pomoc
2 paź 17:40
Kacper: Brakuje kosmetyki

Poza tym jest ok
2 paź 17:44
Blue: a co masz na myśli, mówiąc kosmetyka?
2 paź 17:49
Blue: Dobra, czyli ogólnie rzecz biorąc − mogę sobie przyznać maksa punktów za te zadanka?^^
2 paź 18:27
Kacper: Jakiś kilku literek

np czym jest "k" i takie tam
2 paź 18:54
Blue: przecież mam, że k∊N
2 paź 19:53
ICSP: uznajesz 0 za liczbę naturalną, czy nie ?
2 paź 19:56
Piotr 10: U mnie w szkole było tak, że
Jeśli k∊N to zero wliczamy
Jeśli k∊N+ to zera nie wliczamy
2 paź 19:57
ICSP: Drugie proponuje zrobić następująco :
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
L = |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | 1 + a2b | | 1 + bc2 | | abc + a2b | | abc + bc2 | |
| | 1 | | 1 | | c | | a | |
= |
| + |
| = |
| + |
| = |
| | ab(a + c) | | bc(a+c) | | abc(a+c) | | abc(a+c) | |
| | a+c | | 1 | | 1 | |
= |
| = |
| = |
| = 1 = P |
| | abc(a+c) | | abc | | 1 | |
c.n.u.
2 paź 20:02
Blue: aha, ok, czyli powinnam napisać, że k>0 i k∊N?
2 paź 20:35
ICSP: k = {0,1,2,...}
2 paź 20:36
Blue: no czyli dobrze napisałam, że k∊N

Więc dlaczego mi tutaj o zerze coś mówicie ?
2 paź 21:05
raz dwa trzy56: k
2 paź 21:06
2 paź 21:07
ICSP: Pytam się tylko czy według Ciebie 0 należy do liczb naturalnych czy nie.
2 paź 21:09
Blue: No chyba 0 jest naturalne, no nie?
3 paź 17:27
Kacper: To jest kwestia umowna.
3 paź 17:33
Blue: hmmm ok, czyli błędu nie popełniłam
3 paź 17:34
Trivial: Liczby naturalne bez zera są takie nienaturalne.
3 paź 17:40