Obraz i przeciwobraz
razor: Obraz i przeciwobraz
Czy jest ktoś w stanie mi łopatologicznie wytłumaczyć co to jest obraz i przeciwobraz i do
czego to się stosuje? Definicję przeczytałem ale niewiele z niej rozumiem
2 paź 17:34
razor: i przy okazji czym się różni przeciwdziedzina od zbioru wartości funkcji
2 paź 17:36
Kacper: To już

Jak wiadomo powszechnie zbiór wartości i przeciwdziedzina to dwie różne rzeczy (dawniej np w
książce Pani Rasiowej było to traktowane jako jedno)
Przykład:
f: <0,+
∞)→R
f(x)=
√x
Przeciwdziedzina to R, a zbiór wartości to przedział <0,+
∞)
2 paź 17:40
Kacper: Jeśli chodzi o obraz i przeciwobraz to podaj definicje, które ci podano, a ja objaśnię
2 paź 17:42
razor: Obraz:
f: X → Y, A ⊂ X
f(A) = {y∊Y: ∃a∊A:y=f(a)} = {f(a): a∊A)
2 paź 17:48
Kacper: No, to wiadomo czym jest obraz

To to samo co zbiór wartości w przypadku funkcji
2 paź 18:14