Twierdzenie Talesa
Łukasz: Dane są odcinki długości odpowiednio x oraz y.. Skonstruuj taki odcinek długości a, że:
Bardzo proszę o pomoc na jutro mam to zrobić a jestem zupełnie zielony w tym twierdzeniu Talesa
2 paź 17:34
Kacper: Już wiesz gdzie szukać twierdzenie Talesa.
2 paź 17:37
Łukasz: Dzięki Kaper za pomoc. Bardzo mi pomogłeś (sarkazm) −,−
2 paź 20:02
Łukasz: jeżeli ktoś mógłby mi pomóc to proszę rozwiązanie przesłać na lukasz.r1@onet.pl
2 paź 20:05
5-latek: A zamiast byc taki sarkastyczny to moze bys zajrzal do ksiazki albo poszukal w internecie ?
Cos mi sie wydaje ze dostaniesz pewnie z 50 odpowiedzi na emala
2 paź 20:12
Łukasz: Patrzyłem do książki nie ma podobnego przykładu a w internecie też nie znalazłem i przez to
natrafiłem na to forum. Znam prawo Talesa (nawet zrobiłem podpunkt "b", ale "a" nie umiem.
2 paź 20:26
Jakub:

Podpowiedzi:
| | x2+y2 | | x2+2xy+y2−2xy | | (x+y)2−2xy | |
a = |
| = |
| = |
| = |
| | x+y | | x+y | | x+y | |
| | (x+y)2 | | 2xy | | xy | |
= |
| − |
| = x+y − 2 * |
| |
| | x+y | | x+y | | x+y | |
Rysunek jest trochę niedokładny, bo odcinek y wyszedł mi dłuższy niż x+y. To do poprawienia.
| | xy | |
Jednak idea, jak wyznaczyć k = |
| jest chyba jasna. |
| | x+y | |
2 paź 20:57
Łukasz: @Jakub Jestem bardzo Tobie wdzięczny

Jako jedyny mi pomogłeś. Dziękuję bardzo
2 paź 22:11