suma dwóch liczb rzeczywistych...
Basia: zad z dziełu granica i pochodna funkcji.
suma dwóch liczb rzeczywistych jest równa 26. znajdz te liczby jeśli wiadomo że i ch iloczyn
jast największy
Do czego doszłam sama:
x+y=26
xy=?
wyliczyłam y i podstawiłam:
y=26−x
x(26−x)=?
−x2+26=?
Czy teraz wystarczy policzyć deltę? Jeśli tak to wyszło mi x=0 i x=26. I co dalej z tym zrobić?
obliczyć yw i to będzie wynik?
2 paź 17:34
J:
f(x) = −x2 + 26x .... widać,że funkcja osiąga maksimum dla x = ?
2 paź 17:40
Basia: x=13
2 paź 18:01