jezeli to mozliwe zapisz funckje f w postaci kanonicznej
kleopatra: jeżeli to możliwe ,zapisz funkcję f w postaci kanonicznej
a) f(x)=x2 −3x
mam problem z tym przykładem nwm jak go zrobic wiem ze robi sie to tak ze wypisuje sie a b c i
liczy delte a potem x1 i x2 sie liczy ale nie rozumiem
2 paź 17:25
kleopatra: pomocy ! wytumaczy ktos i zrobi
2 paź 17:29
J:
f(x) =a(x−p)
2 + q
| | −b | | −Δ | |
policz: p = |
| oraz q = |
| i a = 1 |
| | 2a | | 4a | |
2 paź 17:32
kleopatra: ok czyli to bedzie tak :
f(x)=x2 −3x
a=1 b=−3 c=0
b2−4ac
−32−4 razy 1 razy 0
9−0
delta=9
p=3/2 razy1 =3/2=?
q=−9/4 razy 1=−9/4=? dobrze to licze
2 paź 17:36
kleopatra: j? dobrze ?
2 paź 17:41
J:
2 paź 17:43
J:
| | 3 | | 9 | |
f(x) = (x − |
| )2 − |
| .. postać kanoniczna.. |
| | 2 | | 4 | |
2 paź 17:44
kleopatra: ale p nwm 3/2 ile to jest
albo q=−9/4= ?
ale potrzebne jest p i q ale nie trzeba liczyc x1 x 2 bo my tak liczylismy nwm
2 paź 17:44
kleopatra: i co tyle cos nie tak
2 paź 17:50
J: .... co nie tak ?
2 paź 17:52
kleopatra: no bo nie liczy sie p i q tylko x1 i x2
2 paź 17:55
J:
.... no jeśli tak uważasz, ... to rób po swojemu i nie zawracaj głowy ..
2 paź 17:56
kleopatra: ale nie wiem moze p i q jest dobrze ale ja nie liczyłam p i q tylko wypisywalismy a b c
liczylismy delte i potem x1 i x2 nie wiem jutro zapytam w szkole bo to nowy temat
2 paź 17:58