Liczby naturalne
karol97: Wyznacz wszystkie pary liczb naturalnych a i b takich, że różnica kwadratów tych liczb jest
równa 24.
Dochodzę do samego poczatku i nie wiem co dalej
a,b ∊N
a2 − b2 = 24
2 paź 16:27
5-latek: (a+b)(a−b)=24
2 paź 16:28
karol97: no i dalej nic z tego nie wynika, może ja nie widze
2 paź 16:29
J:
24 = 3*8
24 = 8*3
24 = 4*6
24 = 6*4
24 = ....... itd.
2 paź 16:32
karol97: ?
J nie o to chodzi
2 paź 16:50
J:
.. a o co ? .... (5+1)(5−1) = 6*4 = 24 a = 5 i b = 1 (5)2 − (1) = 25 − 1 = 24 ...
teraz rozumiesz ..?
2 paź 16:55
karol97: dobrze, ja to rozumiem, ale nie mogę tego tak sobie rozpisywać, tylko zapisać krótko
2 paź 16:59
Majk: Zrób sobie kilka układów równań:
I tak dalej...
2 paź 16:59
J: .. to zapisz krótko,że: para: (a=5 i b =1) to jedyne rozwiąznie..
2 paź 17:02
karol97: A własnie nie bo jeszcze 7 i 5 np.
2 paź 17:04
J: ... no brawo ... przeoczyłem...
2 paź 17:17