prędkości
pliis: Po torze kołowym o długości 2550 m jadą dwaj motocykliści z takimi prędkościami, że gdy jadą
naprzeciw siebie, to spotykają się co minutę, a gdy jadą w tych samym kierunku to doganiają
się co 5 min. Obliczyć prędkości motocyklistów.
11 lis 16:02
Zbronek: gdy jadą naprzeciw siebie to suma dróg =2550 m
V1*60s+V2*60s=2550 m
a gdy jadą w tych samym kierunku to droga przebyta przez szybszego =2550 m+droga przebyta przez
wolniejszego,czyli
V1*300s=2550m+V2*300s
rozw. ukł. r−ń
V1*60s+V2*60s=2550 m /5
V1*300s−V2*300s=2550m
V1*300s+V2*300s=12750
V1*300s−V2*300s=2550m
600sV1=15300m⇒V1=25,5m/s
25,5m/s*300s−V2*300s=2550m⇒V2=17 m/s
11 lis 17:21