kombinatoryka
zadanie:
Na ile sposobow mozna wybrac kolejno 2 karty z calej talii (tzn. 52 kart) kart tak, aby
a) pierwsza karta byl as, a druga nie byla dama
b) pierwsza karta byla karta koloru pik, a druga nie byla dama?
Zrobilem tak:
Jezeli mamy wybierac kolejno to znaczy, ze porzadek ma znaczenie.
a) 4*47=188 mozliwosci; Mamy 4 asy, wiec 4, potem 47 bo nie moze byc damy (damy sa 4, wiec
52−4) oraz nie moze byc juz wczesniej wybranego asa , wiec 48−1=47
b) 13*47=611; kart koloru pik jest 13, tutaj podobnie jak w a) 4 damy i jedna wczesniejsza,
czyli 47
dobrze?
2 paź 15:53
J:
2 paź 16:12
zadanie: A jakby bylo po prostu wybrac 2 karty to zrobilbym tak:
| | | | | |
a) | * | uzasadnienie takie jak wczesniej |
| | | |
wyniki te same, ale inaczej zapisane
dobrze?
2 paź 23:29
zadanie: ?
3 paź 14:48
Mila:
w (b) 2 przypadki − wyciągnąłeś( damę pik za pierwszym razem lub inną kartę pik ) i za dugim
razem nie wyciągnąłeś damy.
3 paź 15:05
zadanie: to sie odnosi do zadania, gdzie kolejnosc ma znaczenie czy do tego gdzie nie ma?
3 paź 15:11
Mila:
1 wersja.
3 paź 15:30
daras: Jesli bez zwracanie, to zmieni się ilość kart o `1
3 paź 17:41
zadanie: czyli 13*48 (jezeli wylosuje za pierwszym razem dame pik i za drugim razem nie wyciagne damy))
lub 13*47
dobrze?
3 paź 18:16