Ciągi
Julia: Dany jest wyraz ogólny nieskończonego ciągu (a
n). Napisz cztery początkowe wyrazy tego ciągu.
Następnie oblicz a
2k, a
3k, a
2k−1 oraz a
5k+3, gdzie k∊N
+.
no i tak:
cztery wyrazy ciągu obliczyłam − a
1 = −1,5 a
2 = −1 a
3 = −0,5 i a
4 = 0
i dalej jestem zagubiona

skąd te k?
Mam po prostu podstawić je do wzoru czy jak?
2 paź 15:26
Julia: bardzo proszę o wytłumaczenie bo nie daje mi to zadanie spokoju
2 paź 15:47
Tadeusz:
licząc a4 ... w miejsce n podstawiałaś 4
licząc a2k w miejsce n podstawiasz ...
2 paź 16:05
J:
| | 1 | |
...dokładnie tak, jak chcesz zrobić... np.: a2k = |
| (2k−4) = k − 2 |
| | 2 | |
2 paź 16:08
Julia: Ok właśnie o to mi chodziło

czyli dobrze myślałam

dzięki za rozwianie moich dziwacznych
wątpliwości
2 paź 16:12