Wyrażenie można przedstawić w postaci
matematyczka: 4 / 1−√2+√3
4 to licznik, reszta to mianownik, należy to uprościc do postaci √2 * ( √3 + {2} −1)
nie wychodzi mi kompletnieeeeeeeee,
2 paź 15:23
matematyczka: do postaci √2 * ( √3 + √2 −1) oczywiscie
2 paź 15:23
sushi_gg6397228:
pokaż swoje obliczenia
2 paź 15:53
#banasz: | 4 | | √3 − (1 −√2) | |
| * |
| = |
| √3 + ( 1 − √2) | | √3 − (1 −√2) | |
| 4*[√3 − (1 −√2)] | | 4*[√3 − (1 −√2)] | |
| = |
| } = |
| 3 − (1 − √2)2 | | 3 − (1 −2√2 + 2) | |
2 paź 15:58
#banasz: | | 4*√2 *(√3 + √2 − 1 | |
= |
| = ... |
| | 2*2 | |
2 paź 15:59